Szív Világnapja

2018.09.28. 17:30

Minden szívdobbanás számít, óvjuk, védjük ahogy tudjuk

Az elmúlt évtizedekben világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokot a szív- és érrendszeri betegségek jelentik. Tizennyolc éve, hogy a világon mindenütt egyszerre, szeptember utolsó vasárnapján rendezik meg a Szív Világnapját. Szekszárdon, a megyei kórház egészségfejlesztési irodájának koordinálásában ebből az alkalomból három napos programot szerveztek.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Hazánkban is a szív-érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot, a világ legnagyobb halálozású országai között az “előkelő” negyedik helyen állunk. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI Szekszárd) a világnaphoz csatlakozva célul tűzte ki, hogy felhívja a megyeszékhely lakosainak figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek veszélyeire, a megelőzés és az egészséges életmód fontosságára.

Ez alkalomból a pszichiátriai osztály rehabilitációs részlegének betegei piros textilszívecskéket készítettek, amelyeket a kórházi dolgozók a szív világnapját megelőző utolsó munkanapon – szeptember 28-án – és a világnapi hétvégén ruhájukon viseltek, viselnek. Az EFI Szekszárd által kezdeményezett akcióhoz, az iroda felhívására a megyeszékhely három iskolája is jelezte csatlakozási szándékát, így ma a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, AMI és Gyakorlóóvodában, a Garay János Általános Iskolában és a Dienes Valéria Általános Iskolában is szívecskét viselve rendeztek kapcsolódó programokat a diákok és pedagógusok. A Szekszárdon meghirdetett világnapi akcióban legalább 3200 fő vett részt.

A Gyakorlóiskola aulájában délelőtt a tanulók, tanárok és az EFI munkatársai közös flashmob-ot is rendeztek.

A szívbetegségek a nőket sem kímélik, tévhit, hogy őket a hormonális státusz megvédi a szívbetegségektől. A halálozási adatok azt mutatják, hogy a számukra is a szívbetegségek jelentik a legnagyobb veszedelmet. A kampány célja, hogy azoknak is felhívja a figyelmét a megelőzésre, akik nem is gondolnák, hogy érintettek lehetnek. „Minden szívdobbanás számít” – mondja az egyik üzenet, míg a másik egy kérdés: „Tudják, hányat dobban a szív egy nap alatt? Közel százezeret”.

Az idei világnapon a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a veszélyeztetettek (márpedig egy népbetegséggel szemben ki ne lenne veszélyeztetett?) tegyenek fogadalmat, hogyan próbálnak küzdeni a jól ismert kockázati tényezőkkel szemben. A kampány az ezzel kapcsolatos motivációt szeretné erősíteni: több mozgással, testsúlycsökkentéssel, a dohányzás elhagyásával, egészséges táplálkozással.

A szívbetegségek között jelentőségét tekintve a legnagyobb veszélyt a szívroham, a szívinfarktus jelenti, mely a szívet tápláló koszorúerek hirtelen elzáródásának következtében jön létre. A katasztrófa azonban évekig, évtizedekig készülődik, mialatt az érintett “gyűjtögeti” a rizikófaktorokat (dohányzás, elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint). Az egészségtudatos életmód, a rizikófaktorok visszaszorítása minden ember egyéni érdeke és felelőssége.

A diákok szíveket készítettek a szüleiknek

A Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is csatlakozott a Szív Világnapja programjához. Az intézmény vezetője, Pekari Bernadett elmondta, hogy a gyermekek már napokkal korábban ráhangolódtak a pénteki programra. A technika órákon maguknak és szüleiknek is készítettek szívecskéket, hogy pénteken ők is kitűzhessék ruhájukra a Szív Világnapjának a jelképét. Szerencsés véletlen, hogy két fontos program is egy napra esett. Szeptember 30-án tartják az Európai Diáksport napot, mely szoros összefüggésben van a Szív Világnapjával, hiszen a sport rendkívül fontos az egészségünk megőrzése érdekében. A gyerekek – egymást kézen fogva – először egy szívet alakítottak ki az iskola tornatermében, majd 2018 métert futottak le az udvaron. A programok lebonyolítását Hammer Mária tanárnő irányította. Szekszárdon pénteken tartották a városi sportcsarnokban a ,,Sportos leSZEK-SZÁRD – Élj a sportnak” rendezvényt, melyre a Garay iskolából is több osztály ellátogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában