Szegedi Látványszínház

2018.09.27. 16:20

Nevelési célzatú meséket adnak elő kicsiknek és nagyoknak

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Van egy színház az országban, mely a maga nemében páratlan, műfajában egyedülálló. A Szegedi Látványszínház tagjai járják az országot, az egészséges életmódra és környezettudatos életre nevelik a felnövekvő generációt, sok-sok mókával és kacagással.

A mókában és kacagásban ma a tolnai Gesztenyéskert Óvodában sem volt hiány, hiszen két színész a Tüskés hátú jó barát című darabot adta elő a gyerekeknek. Sün Samu rossz kedvű, mert a kirándulók teleszemetelték az erdőt. Pötyi, a gyermekek kedvenc háziállata megtanítja neki, hogyan gyűjtik a szemetet az emberek a városban, majd együtt kitisztítják az erdőt. Közben Samu is tanít néhány dolgot új barátjának. Megismerteti a kutyust az őszi termésekkel és azok használatával.

Pötyi és Samu jól elszórakoztatta a Gesztenyéskert ovi több mint hatvan gyerekét Fotó: Mártonfai Dénes

 

„Mond csak Pötyi, ismersz valaki nevű állatot?” – tette fel a kérdést Samu. „Én tudok egyet” – vágta rá rögtön egy fiúcska az első sorból. A további feltett kérdésekre is kórusban feleltek a nebulók, például szabad-e letépni a virágokat, hová kell gyűjteni a szemetet. Pont a tanító, nevelő jellegű interaktív mesedarabok miatt esett az óvoda választása a Szegedi Látványszínházra – mondta Kovács Edit óvodavezető helyettes. Idén második alkalommal hívták meg a tíz évvel ezelőtt indult társulatot, s mivel egészséghét zajlik az intézményben, így az egészséges életmód mellett a környezettudatos életet is népszerűsítő darabok kapóra jöttek az ovinak. Az etikai, viselkedésbeli jó szokásokat a gyerekek maguk segítenek megtanítani a szereplőknek, miközben aktív részvételükkel ők maguk is észrevétlenül megtanulják a „leckét.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában