szemünk egészsége

2018.10.14. 07:00

A legfontosabb cél a látás megőrzése

A szürkehályog a leggyakoribb látásromláshoz vezető szembetegség. Kezelését korszerű eszközökkel végzik a megyei kórházban.

Hanol Erzsébet

Fotó: Shutterstock illusztráció

Október a látás hónapja annak apropóján, hogy a hónap második csütörtöke a látás világnapja – ez idén október 11-re esett –, míg október 15. a Fehér Bot nemzetközi napja, amely a látássérült emberekről szól. A világnap kapcsán Prof. dr. Kondákor István, a Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Tudományos Tanácsának elnöke elmondta, a szem a legfontosabb érzékszervünk.

A jó látás a mindennapi tevékenységek és a modern élet nyújtotta lehetőségek alapvető feltétele. A legfontosabb cél a látás megőrzése és a vaksághoz, nagyfokú látásromláshoz vezető szembetegségek megelőzése.

Prof. dr. Kondákor István azt hangsúlyozta, hogy a megyei kórház és a szemészeti osztály orvosai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megelőzés és a gyógyítás területén megfelelő ellátást biztosítsanak. Követik a szakma fejlődésének lehetőségeit, szűrővizsgálatokat végeznek gyermekkorban, a kiszűrt gyermekeket gondozzák, a szembetegséggel küzdő felnőtteket pedig kezelik.

A szürkehályog a leggyakoribb látásromláshoz vezető szembetegség. Megyénkben évente 1400–1500 szürkehályog műtétet végeznek nagyon jó eredménnyel. Jó hír a betegséggel küzdőknek, hogy az osztály új, modern készülékeket kapott, melyekkel még eredményesebben lehet elvégezni a beavatkozásokat. A műtét mikroszkóp alatt történik ultrahanggal működő phacoemulsificatios készülékkel és műlencse beültetéssel. A közelmúltban üzembe állított speciális szemészeti műtőasztal és a készülékek kiválóan beváltak, és nagyon eredményesen tudják velük elvégezni a műtéteket. De a szakma többi területén is a legújabb diagnosztikus és terápiás módszereket alkalmazzák, tette hozzá a professzor.

Közeleg a WHO által kitűzött időpont

A Látás Világnapját 2000 óta tartják meg minden év októberének második csütörtökén. A jeles napot azzal a céllal hirdették meg, hogy felhívják a figyelmet a jó látás megőrzésének, illetve a látásromlás, a látásvesztés megelőzésének fontosságára, a szembetegségek gyógyításának egyre sikeresebb lehetőségeire. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a világnap életre hívásakor meghirdette a „Látás 2020” programot, ugyanis azt szeretnék elérni, hogy a megelőzhető szembetegségeket addigra kiküszöböljék, mivel azok időben felfedezve hatásosan kezelhetőek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában