kiskertész

2018.11.27. 16:20

A muskátli nem igényel sok gondozást

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock illusztráció

Hidegre fordult az időjárás, éjszaka már fagyokra lehet számítani. Itt az ideje, hogy az erkélyeket, balkonokat, ablakpárkányokat díszítő muskátlikat bevigyük melegebb helyre.

A muskátlik a mínusz egy fokot még könnyen elviselik, de a tartós hideget már nem. Mielőtt azonban téli nyugalomra helyezzük őket, vágjuk le a növényekről a bimbókat és a virágokat (virágszárral együtt), távolítsuk el a száraz, megsárgult leveleket, valamint szabadítsuk meg a növényeket a beteg levelektől. Megmetszenünk ilyenkor nem kell a virágot, azt elég lesz majd tavasszal, de zuhanyoztassuk le, ezzel a kinti szennyeződéseket és kártevőket eltávolítjuk róluk.

A muskátlik teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik plusz tíz fok fölé. Ilyen hely lehet például a lépcsőház a társasházak esetében, vagy egy nem túl sötét pince is. Ezen a hőmérsékleten a növény nem fejlődik tovább a tél folyamán. Nagyon fontos, hogy a hely, ahol tároljuk a muskátlikat száraz legyen, mert nyirkos körülmények között a növények rothadásnak indulhatnak.

A teleltetés során bőven elég havonta egyszer, maximum kétszer megöntöznünk a növényeinket, nehogy kiszáradjanak, de többször nem érdemes, a legnagyobb hibát ugyanis a túlöntözéssel követhetjük el. Időről időre érdemes ellenőrizni, hogy nincsenek-e kártevők vagy kórokozók a leveleken.

Új földet igényel, ha jön a tavasz

Bármelyik helyet is választjuk, a teleltetést követően az első feladatunk minden esetben az legyen, hogy megmetsszük a virágainkat. A tövüktől tíz–tizenöt centiméterre vágjuk vissza a növényeket, és távolítsunk el róluk minden megsárgult részt. A gyökereiket is vágjuk vissza kissé, majd ültessük friss, tápanyaggal teli virágföldbe, az öntözések számát pedig fokozatosan növeljük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában