egészség

2018.11.25. 07:00

Alattomos gyilkos a magas vérnyomás

A magas vérnyomás népbetegség, amely akár a lakosság negyven százalékát érintheti. Éppen ezért meg kellene találni a kezelésre szorulókat.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Alattomos, hosszú ideig tünet- és panaszmentes betegség a magas vérnyomás, ezért tanácsos rendszeresen ellenőrizni. A mérési számok ugyanis nemcsak számértékek, a mögöttük húzódó eltérések, szövődmények teszik a hypertoniát elsőszámú közellenséggé, néma gyilkossá, áll dr. Benczúr Béla, a Tolna Megyei Balassa János Kórház osztályvezető főorvosának tájékoztatójában.

Évente világszerte tízmillió ember életét követeli a magas vérnyomás és annak valamilyen szövődménye. Sajnos az érintettek fele nem is tudja, hogy magas vérnyomása van. Magyarországon a lakosság harmincöt–negyven százaléka hypertoniás, ami legalább 3,5 millió embert jelent. A magas vérnyomás előfordulása az életkor előrehaladtával jelentősen növekszik, de már harmincas, negyvenes éveinkben is kialakulhat. Egy 2015-ös országos felmérés alapján az e betegségben szenvedők negyvenöt százalékának van jól beállítva a vérnyomása, vagyis 140/90 Hgmm alatti – ezzel szemben Tolna megyében ez az adat rosszabb, mindössze huszonhat százalék.

– Kórházunk I. Belgyógyászati Osztálya és Diagnosztikus Ambulanciája 2017 óta Hypertonia Decentrumként működik, élvezve a Magyar Hypertonia Társaság támogatását. Tennivalónk az előző adatok alapján van bőven, például csatlakoztunk a minden évben megtartott „Május a Vérnyomásmérés Hónapja” kampányhoz. Ennek során azok vérnyomását mérjük meg, akiknél az előző egy évben nem történt ilyen vizsgálat. Cél a fel nem ismert hypertoniások megtalálása – közölte a főorvos.

A CORA Egészségvédő Alapítvány közhasznú szervezet, valamint a Tolna Megyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztálya és Tudományos Tanácsa ismét hypertonia tárgyú regionális konferenciát rendez pénteken és szombaton.

Konferencia

A mostani konferenciát a nehezen beállítható hypertoniának szentelik a szervezők, és igyekeztek elhozni az ország legjobb hypertonia-specialistáit a Tolna megyei, valamint a dél-dunántúli orvosok továbbképzése érdekében. Itt hallhatnak először a napokban kialakított, egészen friss magyar irányelvről a magas vérnyomás kezeléséről, amelyet a régió betegeinek javára tudnak majd hasznosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában