Dr. Borsos Balázs

2018.11.03. 20:00

Harcművészetet is tanul az ügyész

A főügyészség védelmi megbízottja, sportfelelőse, dr. Borsos Balázs katonai hagyományőrzéssel foglalkozik, japán harcművészetet tanul és trombitál egy zenekarban.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Dr. Borsos Balázs nyomozó ügyész volt az egyik szervezője az ozorai csatát bemutató évfordulós rendezvénynek. Már iskolás kora óta érdekli a hadtörténelem. Katona szeretett volna lenni, de ott matematika volt a felvételi tárgy, és az nem tartozott a kedvencei közé.

Mivel a tanári hivatás sem vonzotta, a jogi egyetem mellett döntött, katonai ügyészi pályára készült. Az akkori Szegedi Katonai Ügyészségen töltötte a gyakorlatának nagy részét, a szakdolgozatát is a katonai büntetőeljárásról írta. Amikor végzett az egyetemen, nem volt hely a katonai ügyészségen, végül a nyomozó ügyészségre került, ahol a közelmúltig foglalkozhatott az egyenruhások ügyeivel is, mert a hivatásosok által elkövetett cselekmények is részben hozzá tartoztak. Az utóbbi években azonban ezek a bűnesetek egyre inkább a Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztályára kerültek a jogszabályi változások folytán.

A sok lehetséges jogi pálya közül főként azért választotta az ügyészi hivatást, mert a törvényesség betartatása a feladatuk. A nyomozó ügyészi munkát azért szereti, mert e területen sokféle üggyel kapcsolatba kerül és a nyomozás legelejétől a bírósági vádképviseletig végig vihet egy-egy ügyet, a nyomozások során pedig nem csak irodai munkát kell végeznie. Az igazi sikerélményt azonban az jelenti, hogy ha lehetséges a sértettnek igazságot szolgáltatni, válaszolta kérdésünkre dr. Borsos Balázs.

A szorosan vett ügyészi munka mellett sok mindennel foglalkozik. A főügyészség kijelölt védelmi megbízottja, ami nagy vonalakban annyit jelent, hogy a megye összes ügyészségére vonatkozóan intézkedési terveket kellett összeállítania veszély- és katasztrófahelyzetek esetére, amelyeket karban is tart. Ha a szükség úgy hozná, ő tartaná a kapcsolatot a területi honvédelmi és katasztrófavédelmi szervekkel. Ezenkívül az ügyészség sportfelelőse.

Unokatestvérével 2009-ben csatlakozott egy megyei honvéd hagyományőrző egyesülethez, majd másokkal együtt létrehozták ennek a bonyhádi tagozatát. Kezdetben a helyi ünnepségeken álltak díszőrséget, és kutatni kezdték a helyi katonasírok történetét. Egy kanadai-magyar repüléstörténész segítségével a Kismányok környékén a II. világháborúban lezuhant repülőgép esetének feltárásában is segédkeztek.

Amikor már támogatást kaptak a bonyhádi önkormányzattól, úgy döntöttek, hogy az 1848-as hagyományőrzéssel foglalkoznak és ehhez egyenruhákat kezdtek beszerezni. Idén januárban bonyhádi székhelyű egyesületet alapítottak Perczel Miklós Nemzetőr Bandérium néven, amelynek kizárólagos célja a katonai hagyományőrzés, illetve, hogy Bonyhádon és környékén felelevenítsék az 1848-as hagyományokat. A csapatot nemzetőr hadnagyként ő vezeti, amikor korhű egyenruhában kell megjelenniük egy-egy rendezvényen.

Szó van arról is, hogy az 1956-os nemzetőrség korszakát bemutassák. Nekik nem volt egyenruhájuk, így az 56-os rendezvényeken korhű polgári öltözékben állnak díszőrséget. Az új egyesület elnöke – Bodai Barna – hadtörténész hallgató Budapesten, őt és fiatal társait érdekli a Napóleon-korabeli hagyományőrzés is, ezért várhatóan e korszakok szerint tagozódik majd az egyesület a jövőben.

Színes, változatos az életútja

Dr. Borsos Balázs 1985-ben született Bonyhádon, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban érettségizett német-magyar kéttannyelvű szakon, Szegeden végezte el a jogi egyetemet. Egyetem után dolgozott Budapesten a bevándorlási hivatalban, majd a bonyhádi ügyészségen folytatódott a pályafutása. 2012-ben került az akkori Szekszárdi Nyomozó Ügyészségre, amely jelenleg összevonás folytán Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészségként működik. A tervek szerint a közeljövőben Szekszárdon megszűnik, és régiós szintre kerül az ügyészségi nyomozás, így járási ügyészként folytathatja pályafutását. Bűnügyi szakjogász végzettséget szerzett 2016-ban. Nős, felesége szintén jogász. Szekszárdon élnek.

A katonai hagyományőrzésen kívül még japán harcművészetet tanul Budapesten, e mellett még trombitán is muzsikál a Nagymányoki Városi Fúvószenekarban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában