madáretetés

2019.01.08. 18:10

A kert vendégei hidegben hálásak az eleségért

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Ismét igazán téliesre fordult az idő, ezért annak, aki eddig nem tette meg, és van rá lehetősége, érdemes gondolnia a madarak etetésére. Ezzel kapcsolatban Gregorits János természetvédelmi őr a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevelében osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat. Elmondta, hogy általában a tartós hideg beköszöntével kell feltölteni az etetőket, és onnantól kezdve gondoskodni kell róla, hogy azokban folyamatosan legyen táplálék.

A leggyakoribb eleség a fekete napraforgó, de bármilyen olajos mag – dióbél, tökmag – megfelelő, hiszen ezeket a legtöbb madárfaj elfogyasztja. Kifejezetten cinegéknek lehet készíteni olvasztott faggyú és különböző magok keverékéből madárkalácsot. Ez boltban is kapható cinkegolyó néven. Az állati zsiradékok, például a faggyú, a háj, a szalonna is kedvelt étele a madaraknak. A rigók, a vörösbegyek, a poszáták szeretik a főtt zöldséget, a főtt rizst, a főtt tésztát, az almát. A pintyféléknek apróbb magokat: kölest, muhart, durvára őrölt kukoricadarát, ocsút érdemes adni. Figyelni kell arra, hogy a kihelyezett eleség védve legyen az időjárástól, így jobb, ha van teteje az etetőnek.

Kenyérmorzsával tilos etetni a madarakat, mert az hamar megsavanyodik, és hasmenést okozhat. Jobb kerülni a sózott vagy pirított magvakat, a sózott vagy főtt szalonnát és a romlott ételmaradékokat.

A madáretetésnek elsődleges célja, hogy a madarakat a táplálékban szűkös időszakon átsegítsük, de az etetőn zajló élet megfigyelése is sok örömet jelent.

Mindig legyen kint eledel

Az etetési időszak naptárhoz igazítva február végéig tart. Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne csak egyszer-egyszer, hanem folyamatosan legyen kint a táplálék, hiszen az etetéssel a szokásosnál jóval több madarat vonzunk a területre. Ha a tél közepén magára hagyják a kis vendégeket, és máshol nem találnak eleséget, akkor akár egy napon belül éhen pusztulnak. Különösen nagy a veszélye ennek ónos esők, havazások idején – hangsúlyozta a természetvédelmi őr.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában