oktatás

2019.01.25. 13:00

Hasznos tudást kaptak a bogyiszlói gyerekek

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött kép

Színházlátogatáson vettek részt a közelmúltban a bogyiszlói általános iskola diákjai az informális tanulási program részeként. Virág Éva pedagógus elmondta, hogy az 5-6. osztályosok a Toldit nézték meg Dunaújvárosban, míg a 7-8. osztályosok a Valahol Európában című darabot ugyanott. A zenés előadások mindkét korosztály számára hatalmas élményt jelentettek. Az idősebbek Szekszárdon, a Magyarországi Német Színházban is jártak, ahol A miniszter félre lép című vígjátékot láthatták. Virág Éva hozzátette: a programban múzeumlátogatás is szerepel, így tavaly év végén a különböző ünnepekhez kapcsolódóan a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban vettek részt múzeumpedagógia foglalkozáson az alsó és a felső tagozatos gyerekek.

Az informális tanulás kapcsán a pedagógus elmondta, hogy már korábban is volt hasonló az iskolában, most pedig pályázati támogatással tudják megvalósítani a programot. Olyan információkat szeretnének átadni a gyerekeknek, amelyeknek felnőtt korukban a mindennapi élet során veszik hasznát. A gyerekek jártak a tolnai kormányablakban, ahol az ügyintézés menetébe nyerhettek betekintést. A Tolnai Rendőrőrsön többek között arról kaptak tájékoztatást, miként működik a segélyhívás a 112-es telefonszámon. Egy utazási irodában pedig arról szereztek gyakorlati ismereteket, mire kell figyelni egy külföldi családi nyaralás megszervezésekor.

A családi költségvetés kialakításának fontosságára is ráirányították a gyerekek figyelmét, akik öt csoportban végezték el a feladatot. Az átlagos bevételből kivonták a kötelező havi kiadásokat, a rezsiköltséget, majd a diákoknak a megmaradt összeggel számolva kellett a helyi boltok valamelyikében „bevásárolniuk”. Így szerették volna rávezetni őket a pénz beosztásának fontosságára, illetve arra, mi mindenre van szüksége egy családnak.

Tóth Adrienn az állampolgári jogokról állított össze egy diasort a gyerekeknek, akikkel aztán egy szavazást is eljátszottak. A szavazatszámláló bizottság esküt tett, a gyerekek pedig – akiknek a diákigazolványukkal még igazolniuk is kellett magukat – a kinyomtatott szavazólapokkal adhatták le a voksaikat, amit szabályszerűen egy urnába is bedobtak. Az így megválasztott „képviselőkkel” aztán Tóth István polgármester beszélgetett a terveikről.

A nyolcadik osztályosok mindemellett pályaválasztási programon is részt vehettek, és a helyi boltokban, cukrászdában, postán, pénzintézetben, a tsz-nél és az önkormányzatnál érdeklődtek a különböző szakmákról, és a tapasztalataikat egy-egy előadásban foglalták össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában