világnap

2019.01.27. 09:30

Ma már teljesen gyógyítható a lepra

Wessely Gábor

Fotó: Shutterstock illusztráció

A Gandhi halálához (január 30.) legközelebb eső vasárnap a leprások világnapja. Az idén január 27. A betegség Magyarországon nincs jelen, de segélyszervezet 45 éve működik. A Lepramisszió igazgatója, Riskóné Fazekas Márta kérdéseinkre elmondta, hogy ez a rettegett kór 1982 óta gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Már az első adag fertőtleníti a szervezetet 24 órán belül. A további kúra a beteg állapotától függ.

Bármilyen hihetetlen, nem egy bonyolult betegség a lepra. Cseppfertőzéssel terjed. Főleg ott, ahol tömegek élnek szegénységben, nem megfelelő higiénés körülmények között. Az alultápláltság, a szennyezett ivóvíz is a terjedést elősegítő tényezők közé sorolandó. A statisztikai adatok riasztóak. A világon minden második percben diagnosztizálnak leprás megbetegedést. S ezek közül minden ötödik gyermek. A leprások hatvan százaléka Indiában él. A második helyen Nigéria áll, de Brazília is ott van az élvonalban.

Riskóné egész életét a lepra elleni küzdelemnek, vagy inkább a megelőzésnek, az elmaradott térségekben élők támogatásának szentelte. Teológus hallgató volt 1976-ban, amikor megérintette az akkori vezető, Dobos Károly előadása. Utána odament hozzá, és jelentkezett önkéntesnek. Évtizedeken át aktivistája volt, néhány éve igazgatója a Lepramissziónak. A világon 29 tagszervezet működik. Kelet-Európában csak egy, a magyar. A cél a veszélyeztetett szegények életkörülményeinek javítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában