testmozgás

2019.03.03. 11:30

A kidolgozott test mögött mindig kemény munka van

Sokan hezitálnak a csoportos óra és az egyéni alakformáló edzés között. Mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek.

Balázs László

Fotó: Beküldött fotó

Az új év első hónapjaiban megtelnek az edzőtermek, a parkokat ellepik a futni vágyók. Sokan megfogadják, hogy többet sportolnak. Vannak, akik a hagyományos sportoknál, futás, úszás maradnak, míg mások kipróbálnak valami újat. Van, aki egyedül szeret edzeni, sokan viszont csak közösségben tudják elképzelni a mozgást.

A sajáttestsúlyos-edzés régóta töretlen népszerűségnek örvend, de sokan ragaszkodnak a nagy súlyokkal való edzésekhez. Mindenki, edzésszintjétől függően megtalálhatja a kihívást a korszerű edzésformákban.

– TRX-foglalkozások mellett törzsizomzatot erősítő sajáttestsúlyos-tréningeket is tartok csoportos és egyéni formában – nyilatkozta Takács-Steiner Anita, gyógytornász-fizioterapeuta, személyi edző. – Alapvetően a személyi és a nagyobb létszámos edzéseket is jónak tartom, de az egyéni foglalkozásokkal lehet a legjobban elsajátítani és tökéletesíteni a mozgást. A csoportos gyakorlás előnye, hogy nagyobb társaságban edzhetsz, edző biztosítja a szakmai felügyeletet, szükség esetén korrigálni tud, illetve gondoskodik a változatos edzésekről. Minden esetben gyógytornász szemmel figyelem vendégeimet, mert a prevencióra helyezem a hangsúlyt – egyénre szabva segítek a helyes kivitelezésben és a magasabb teljesítmény elérésében. A személyi tréning ad leginkább lehetőséget arra, hogy a jó funkciókat fenntartsuk és az esetleges gyengeségeket kiemelt figyelemmel fejlesszük, így valósulhat meg hosszú távon az egészségesen végzett mozgástevékenység. Mindehhez ajánlott hozzá igazítani a megfelelő táplálkozást, hogy energiával és tápanyagokkal feltöltve biztosított legyen fejlődésünk. A korábbi években és 2019-ben is egyre népszerűbbek a funkcionális edzésformák. Gyakorlatanyaguk a hétköznapi mozdulatokat írják át edzőtermi kivitelezésre, így izolált, izmokra vagy testrészekre bontott tréning helyett a teljes testet átmozgatják. Jótékony hatással vannak a keringési rendszerünkre és izmainkat harmonikusan erősítik.

– Egy időben divatosak voltak a csoportos edzések (aerobik, spinning), de ezeket nem minden esetben tartom jobbnak egy személyi edzésnél – mondta Weisz Roland, a bonyhádi SW Fitness tulajdonosa. – Divat lett a személyi edző és van is rá igény. A tréner pszichológus szerepkört is betölthet, hiszen ha valaki mellett ott áll egy órán keresztül és instruálja, személyes dolgokat beszélhetnek meg. A csoportos tréningeknél sok múlik az edzőn, hogy mennyire lelkiismeretesen végzi a dolgát. Véleményem szerint a konditerem mindennek az alapja, csak sokan megijednek, hogy kötött lesz az izomzat, de ez nem igaz. Az izmokat kezelni, ápolni kell, akkor nincs kötöttség. Ezek az edzések már a technikai sportoknál jelen vannak. Egy szépen kidolgozott női, vagy férfi test mögött mindig kőkemény konditermi munka van. A különböző alakformáló módszerekben, csak úgy mint a divatban, megfigyelhetünk ciklikusságot. Régebben divat volt a hypoxi tréning, flabélos, most divatba jöttek az infrabiciklik és futópadok. Jómagam úgy gondolom, ha nincs izmod, semmid sincs, nem véletlenül látni annyi gerincferdüléssel küszködő embert az utcán.

Erősítő és nyújtógyakorlatok

A modern, városi ember számára talán semmi sem oly fontos, mint a civilizációs ártalmak kezelése, azaz a stresszoldás, a belső béke, a testi-lelki egészség és harmónia megteremtése. A jóga mindezt egyszerre nyújtja számunkra. Köszönhetően a testre és elmére gyakorolt pozitív hatásainak, a jóga hazánkban is töretlen népszerűségnek örvend, elsősorban a nők, de egyre inkább a férfiak körében is. Az egyik legrégebbi edzésforma, rengeteg fajtája létezik már. Nem csak szervezetünk megfelelő működésének elérésében nyújthat segítséget, de a mindennapi stressz leküzdésében is nagy szerepet játszhat, relaxál, energizál. Segít, hogy testünk hajlékony és feszes legyen, mindennapjainkat pedig tudatosabban és kiegyensúlyozottabban élhessük. E mellett jót tesz az erőnlétnek, javítja a testtartást és az egyensúlyérzéket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában