kézművesség

2019.04.04. 19:10

Csuhébabák segítettek neki feldolgozni a gyászt

Németh Ferencné az özvegysége okozta fájdalom miatt kezdett el csuhébabákat készíteni, az elmúlt évtizedek során több ezernyi alkotás került ki a kezei közül. Alkotott boszorkányokat, ördögöket, de megihlették a mesék is, mint például a Hófehérke és a hét törpe vagy a János vitéz.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Ismert csuhékészítő, Siófokon, Szekszárdon, Pakson is voltak kiállításai. Németh Ferencné a kézműves alkotásaival sok embert megörvendeztetett. Több ezer alkotás dicséri a keze munkáját.

Az asszony az özvegysége miatt kezdett el foglalkozni a csuhéval. Azt mondja, amikor elvesztette a férjét, olyan mély lelki fájdalom lett rajta úrrá, hogy kellett valamilyen elfoglaltságot találnia kiskorú leánygyermeke nevelése mellett. Félő volt ugyanis, hogy beleőrül a gyászba.

Annak idején a nagyapjától tanulta a mesterséget, a csuhé kezelését, és akár emberi alakká formálását. Németh Ferencné általában babákat készít. Az általa használt módszerről a következőket árulta el.

A csuhét először szétválogatja vastagsága szerint. A finomabbakat a baba szoknyájának teszi félre, a csőtől távolabbi, külső keményebb leveleket pedig arra válogatja ki, hogy például a baba bő szoknyájának elkészítésekor legyen, ami megtartja a formát. A fejet papírból készíti. Gombócot formál, ahogy fogalmazott, kisebbet, mint egy galambtojás. A papír gombócfejet beletekeri a csuhélevélbe, végül alul jól megköti. Amikor kész a kötés, akkor felül egy csavaros mozdulattal az egészet megtekeri, így kapja meg az emberi fej formáját a papíros csuhé. Ezek után elkészít egy körülbelül tíz-tizenkét centiméteres hengerformát, amely majd megalapozza a baba testét.

Erre köti rá a fejet, a kezeket, aztán ráhajtja a lábakat. Újbóli kötést készít középen, méghozzá azért, hogy legyen derékrésze is a babának. Amikor kész a forma, felöltözteti. Ráadja a csuhéleveleket, ha bő szoknyát akar, akkor hárommal-öttel körberakja, a blúznak valót áthajtja a baba kezein, majd a végén megköti.

Németh Ferencné megformázta már Hófehérkét és a hét törpét, János vitézt, de készített boszorkányokat és ördögöket is. Azt mondja, hogy a csuhébaba készítésénél nem mindegy, hogy milyen csuhét használnak. Ahogy fogalmazott, az a jó, amelyik kézzel van szedve.

– Régebben saját magam szedtem a kukoricát, és válogattam ki a megfelelő leveleket. Most már sajnos nem tudom ezt megtenni, mert az állapotom nem teszi lehetővé – mondta lapunknak Németh Ferencné.

Az asszony foglalkozik szalaghímzéssel is, a csuhébaba készítést pedig kézműves táborban tanította a gyerekeknek. A legnagyobb örömet számára most leginkább tíz hónapos kis unokája jelenti.

Egy kiló csuhé ára 13 ezer forint

A csuhé a kukoricacsövet borító levél, leginkább lefosztott, száraz állapotban. A csuhéből akár papucs, szatyor, táska, lábtörlő és játék is készülhet. Ha meg akarjuk vásárolni a kukoricacsuhét, fel kell készülni arra, hogy megkérik az árát, az interneten akár ötszáz forintért is árulhatnak néhány darab levelet. Szintén a neten lehet találni huszonöt grammos kiszerelésben is, amely mennyiség körülbelül harminc kiválogatott kukoricacsuhét tartalmaz. Egy banános doboznyi kukoricacsuhé tömege fél kiló, és körülbelül hatszáz darab. Utóbbiért közel hétezer forintért, egy kiló kukoricacsuhéért több mint tizenháromezer forintért lehet hozzájutni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában