kerékpártúra

2019.06.29. 15:15

Bezerédj Pálra emlékezett a szabadidős társaság

Steinbach Zsolt

Fotó: Pámerné Bükky Klára

Immár több mint tízéves hagyomány, hogy a tolnai TOVÁBB Szabad­idős Társaság tagjai a nyári időszakban, Péter-Pál napja körül kerékpártúrát szerveznek a Szedres-hidjapusztai Bezerédj-síremlékhez. Megemlékezve Bezerédj Pálról, a magyar selyemipar felvirágoztatójáról, aki Tolna fejlődésében igen fontos szerepet játszó helyi selyemfonoda alapítója is volt.

Ezen kirándulások során Steinbach Ferenc, a tolnai selyemfonoda utolsó vezetője, Bezerédj Pál munkásságának kutatója tart rövid előadásokat a jeles férfiúval kapcsolatban. Idén Bezerédj azon rendelkezéseiből olvasott fel néhányat, amelyeket az I. világháború kapcsán adott ki 1915-ben, az akkori Nagy-Magyarország összes selyemipari létesítményének, berendezésének védelméről – a katonai célú használattal összefüggésben.

Ezen dokumentumokban igen részletesen szerepel, hogy mit kell tenniük a vezetőknek abban az esetben, ha a katonai alakulatok igénybe akarják venni a selyemipari épületeket, helyiségeket. Ezek lényege, hogy Bezerédj Pál engedélye nélkül a katonaság sem foglalhatja le a létesítményeket, de ha mégis, akkor is nagyon kell vigyázniuk az ott levő értékekre.

Steinbach Ferenc hozzáfűzte: nincs adat arra, hogy a világháború során igénybe vett-e selyemipari épületet a hadsereg, és ha igen, milyen módon és következménnyel. De véleménye szerint – bár Bezerédj Pált rendkívül nagyra tartja – nem túl valószínű, hogy a katonaság adott esetben, ha a szükség úgy hozta, Bezerédj rendelkezéseinek hatására elállt volna a szándékától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában