vakáció

2019.07.29. 14:00

Nem „iskolás” légkör várja a gyerekeket a nyári napközikben

Kényszermegoldásnak tűnhet, de a gyerekek szemében valószínűleg nem az a nyári napközi.

Budavári Kata

Ha a szülők dolgoznak, esetleg a nagyszülők is, vagy nem tudnak mindig a gyerekekre felügyelni, a megoldást a tábor vagy a nyári napközi jelenti. Szekszárdon szerencsére lehetőség van ez utóbbi igénybevételére, a szolgáltatás anyagi hátterét a szekszárdi önkormányzat, a helyet pedig – a szünet jelentős részében – a Comenius iskola biztosítja.

Mint azt Morvai Szilveszter igazgatótól megtudtuk, július első felében 55-60 diák volt az átlagos létszám, július második felében 35-40. Az elmúlt években is július első fele volt az erősebb, mert akkor még jellemzően a szülők dolgoznak, július második felétől indulnak el a szabadságolások.

– Az elmúlt években folyamatosan nőtt a létszám, olyannyira, hogy az már az ellátás minőségét veszélyeztette. Célunk viszont az, hogy a gyerekeket ne csak „megőrizzük”, hanem lehetőségekhez mérten jól is érezzék magukat nálunk. Így ebben az évben csak azokat a gyerekeket tudtuk felvenni, akiknek ellátását a törvény kötelező módon előírja, azaz akinek a szülei aktív munkavállalók. Így az előbb említett létszám némileg kevesebb az elmúlt évekhez képest, de éppen ideális az ellátás szempontjából – tájékoztat az igazgató.

Ha az időjárás engedi, rendszeresen kilátogatnak a szekszárdi fürdőbe is a nyári napközis fiatalok Fotó: Mártonfai Dénes

– A szülőktől évek óta pozitív visszajelzéseket kapunk, a gyerekek jól érzik magunkat nálunk – teszi hozzá. Ehhez hozzájárul az a tény, hogy az ellátást biztosító pedagógusokat nem kirendelték, hanem önként jelentkeztek.

A napköziseknek minden nap lehetőségük van kézműveskedésre, vagy valamilyen irányított foglalkozásra, például sportversenyre. Ezzel párhuzamosan azokkal a gyerekekkel, akik ezt választják, és ha az időjárás engedi, naponta járnak le a szekszárdi élményfürdőbe. Majd minden héten ellátogatnak a Placc-ra, játszhatnak az ottani játékokkal, vagy filmet nézhetnek.

Szerveztek már délelőtti mozit, a csapat járt gyermekkönyvtári foglalkozáson, interaktív múzeumlátogatáson, valamint a levéltárban is eltöltöttek egy kellemes órát, ahol régi könyveket nézhettek a gyerekek, iniciálékat rajzolhattak, megnézhették a megyeháza alagsorában található régi börtöncellákat.

Bonyhádon is működik

Öt-tizenöt gyerek van a bonyhádi nyári napköziben attól függően, hogy a szülők hogy tudnak szabadságot kivenni, tájékoztat Adorján Gyöngyi, a BÁI igazgatója. A napköziseknek a pedagógusok találnak ki programokat, társasjátékoznak, az udvaron játszanak, fagyiznak, sétálnak a városban.

Nyáron vannak, akik napközit nem, de közétkeztetést igénybe vesznek gyermeküknek, ez a gyermekvédelmi és az ide vonatkozó kormányrendelet értelmében hátrányos, és halmozottan hátrányos helyzetűeknek jár. Pakson például június 17-től augusztus 17-ig ötvennégy gyermek kapja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában