kiskertész

2019.08.25. 09:30

Érzékeny növény a virágok királynője

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Főleg a nők kedvence az orchidea, ilyen virágot kapni felemelő érzés, az orchidea maga a szépség, finomság. A nők számára misztikus erővel bír, a legtöbb érzést kifejező, finom, érzékeny virág.

Az elmúlt években látványosan elterjedtek az orchideák a kertészetekben és a szupermarketekben egyaránt, ma már szinte minden háztartásban megtalálhatók.

Tóth Péter szekszárdi kertész szerint, ha megfelelően gondozzuk, akkor sokáig gyönyörködhetünk az orchideánkban, ehhez azonban az kell, hogy jól válasszuk meg neki a helyet és megfelelően locsoljuk.

Azt tudni kell, hogy az orchidea kényes növény, speciális körülményeket igényel. Legjobb, ha az ablakpárkányon tartjuk, fényigényes, de a tűző napfényt nem szereti, mert az erős napsugár megégetheti a leveleit. Nem szereti a változásokat, ezért jól meg kell választani a helyét, a legideálisabb keleti vagy nyugati ablak közelébe helyezni a növényt. Olyan ablakot válasszunk, amit nem szoktunk nyitogatni, mert könnyen megfázik, a huzatot sem bírja.

Több oka is lehet annak, ha az orchideánk nem virágzik. Ez lehet akár a fényhiány, de a hőmérséklet is okozhatja a virágzás elmaradását. A virág­indukcióhoz mindenképpen szükséges, hogy 2-3 héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 fok különbség legyen.

Az orchideának igazából nem locsolásra, hanem magas páratartalomra van szüksége, ezért fontos, hogy ne tocsogjanak a gyökerei a locsolóvízben.

Átültetni csak két-három­évente kell nyár elején, mert a tápanyagot nem a földből nyeri, hanem a léggyökerein keresztül a levegőben található párából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában