10 millió fa

2019.09.02. 19:10

Rengeteg fával zöldítenék be Tolna megyét is

Lassan, de biztosan Tolna megyébe is begyűrűzni látszik a faültetési láz, mely nagyjából két hónap alatt az egész országot behálózta.

Markovics Norbert

Fotó: Pongrácz Anita

Körülbelül hét hete indult útjára Bojár Iván András építész ötlete Facebookon, miszerint a lehető legrövidebb idő alatt el kéne ültetni 10 millió fát Magyarországon. A kezdeményezésre jelentős figyelem irányult a közösségi médiában: a bő másfél hónap alatt 27 ezren csatlakoztak a projekthez (ebből már mintegy hétezer fő regisztrált is, és segíti valamiféle felajánlással az ügyet), s több mint ötven település indította el saját önkéntes csoportját. Olyan hírességek is felkarolták a kezdeményezést, mint Pokorny Lia színművész, aki a 10 millió fa mozgalom nagykövete lett.

Tolna megyében egyelőre mindössze két városban alakult aktivistacsoport, elsőként Dunaföldváron, majd ezt követően Bonyhádon.

– Az „egy fő – egy fa” elv alapján Dunaföldváron 9000 facsemete fog helyet találni a jövőben. Terveink között szerepel egy helyi „Cseperedő” létrehozása is, ahol minden újszülött tiszteletére fát ültethetnének a szülők. Szeretnénk árnyékosabbá tenni a játszótereket, a várost és Soltot összekötő bicikliutat, új életet adni a most még elhanyagolt, parlagon fekvő zártkerti területeknek – foglalta össze a kitűzött helyi célokat G. Noémi, a dunaföldvári csoport alapítója.

– Tesszük mindezt a saját bőrünkön érezhető klímavészhelyzet elleni küzdelem jegyében. Reméljük, hogy sikerül a növényszeretetet, a természet közelségének elfeledett igényét a város polgárainak mindennapjaiba visszahozni – érvelt a dunaföldvári aktivitás koordinátora.

Mint mondta, Magyarországon a művelés alól kivont területek aránya közel 20 százalék, így hiszi, hogy van hely, igény és lehetőség is az erdősítésre. Hangsúlyozta, még nem késő csatlakozni.

– Minden segítségnek örülünk, legyen az egy ásó felajánlása, szaktanácsadás vagy facsemete ajándékozás. Az ültetésnél előnyben fogjuk részesíteni az őshonos fajokat. November 9. az „Élet Napja” lesz, ekkor az ország számos pontján rengeteg facsemete fog gyökeret ereszteni új helyén – zárta mondandóját Noémi.

A frissen alakult bonyhádi csoport koordinátora, Kovács Vendel megkeresésünkre elmondta, a bonyhádi közösség még épülőfélben van, a teendők feltérképezése és megszervezése jelenleg kezdeti stádiumban jár, de ő is jelentkezésre buzdít.

Nem egyedi és nem lehetetlen kezdeményezés

Nem mi lennénk az elsők a világon, akik több millió fát ültetnek el. Egy hónappal ezelőtt Etiópiában egyetlen nap alatt ültettek 350 millió fát egy állami zöldprogram részeként – jelentette nemrégiben a Guardian. Ezzel megdöntötték az egy nap alatt ültetett legtöbb fa rekordját, melyet addig India tartott (ott 2016-ban ültettek 50 milliót). Ha nem is egy nap alatt, de ennek fényében, elszántsággal és összefogással akár kivitelezhető lehet a kereken 10 millió fa elültetése Magyarországon. Aki tehát érez magában kellő indíttatást, és tevékenyen is részt vállalna, beléphet a 10 millió fa mozgalom valamelyik helyi csoportjába vagy jelentkezhet e-mailben a [email protected] címen.

A borítókép a koordinátorok első országos találkozóján készült, Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában