ajándékozás

2019.12.18. 11:30

Még mindig szép és igen népszerű ajándék a könyv

A sikerkönyveket és a gyerekeknek szóló kiadványokat keresik a legtöbben a könyvesboltokban. A legtöbb kiadó felkészült a karácsony előtti nagyobb keresletre.

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock

A könyv még mindig népszerű és szép ajándék, karácsonyra sokan vásárolják. A legnagyobb forgalomra az ünnep előtti néhány napban számítanak a könyves boltokban, de már most is többen nézelődnek, vásárolnak, mint máskor.

Az egyik Szekszárd belvárosában található üzletben dolgozóktól a vevők folyamatosan kérdeznek, egy-egy kiadvány után érdeklődnek. Sikerült azonban egy eladót egy kicsit kifaggatni, aki elmondta, sokan kifejezett céllal térnek be hozzájuk, de természetesen nem kevesen vannak azok is, akik nézelődnek, és úgy döntik el, mit vásárolnak. A legnépszerűbbek a sikerlistás könyvek: Leiner Laura, Bödőcs Tibor és Kőhalmi Zoltán kötetei. A legtöbben Frei Tamás legújabb könyvét szeretnék megvenni. Azt is megtudtuk, hogy a legtöbb kiadó felkészült arra, hogy a kelendő szerzők művei iránt jelentősen megnő a kereslet.

A gasztronómiai tárgyú, sokszor rendkívül mutatós kötetek szintén szépen fogynak, sikerszerzők természetesen ebben az esetben is akadnak. Közülük Fördős Zé az, akinek a könyve a legkapósabb jelenleg ebben az áruházban.

Itt és Beke Vincénél is nagyon sokan gyerekkönyvet vásárolnak. Beke Vincétől megtudtuk, Leiner Laura könyve állítólag már ezrével kelt el hazánkban, a gyerekek ugyanis képben vannak. Nála nagyon mennek a magyar szerzők művei, így Vavyan Fable, Leslie L. Lawrence, Frei Tamás, Bödőcs Tibor kötetei és Borbás Marcsi Magyarország finom című könyve. De kaphatók itt a helyi tollforgatók kiadványai, így Szabadi Miska bácsi új könyve, Hódi Kati Sárköz-mesék című munkája, valamint Mészöly, Papp István, Wessely Gábor, Husek-Horváth Edit, Dicső Zsolt, Dudás Andrea, Kancsár J. Zsolt írásai.

A regények mellett toplistásak azok az olvasmányok, amelyek az önismeret fejlesztését, a lelki elmélyülést segítik. Mostanában Orvos-Tóth Noémi és a népszerű előadó, a katolikus pap Pál Ferenc is a sokak által kedvelt szerzők közé tartozik.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miként viszonyulnak a vásárlók a hangos könyvekhez. Kiderült, ugyan tartanak belőle a belvárosi üzletben, ugyanakkor kevesen vásárolják. Keresnek viszont olyan dolgot, ami itt már nincs: DVD-t, CD-t. A történethez az is hozzátartozik, amikor éppen lehetett kapni, akkor nem vitték.

Könyvet egyébként nemcsak kifejezetten erre szakosodott helyeken lehet beszerezni, hanem postán, nagyobb áruházakban, de gyakorta kisebb élelmiszer üzletekben, sőt, még drogériában is.

A legszínesebb a választék a gyermekeknek szánt szerzeményekből. Ilyenkor a tapasztalatok szerint a mesegyűjtemények a legkelendőbbek, például a 100 magyar népmese, de az Egy Ropi naplójának újabb kötete szintén szerepel több toplistán. Szerencsére gyermekkönyvből bőséges a kínálat, és a minőségre sem lehet panasz, hiszen az utóbbi években tehetségesebbnél tehetségesebb írók foglalkoznak gyermekirodalommal. A vásárlók közül nem egy nemcsak a történet, hanem az illusztrációk milyenségét is fontos szempontnak tartja, és el kell ismerni, az illusztrátorok is kitesznek magukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában