a város bora

2020.01.31. 19:10

Szekszárdi borok hódították meg Debrecent

TEOL/MTI

Fotó: Molnár Péter

Forrás: HAON.hu

Fotó: Molnár Péter

Többfordulós versenyben 181 pincészet 380 bora versengett a Debrecen város bora címért összesen hét kategóriában. Mint Kovács Pál borszakíró az MTI-nek elmondta, a borok bírálatát a Debreceni Borozó szakmai folyóirat szerkesztősége szervezte és bonyolította le. Hozzátette: a borászokból és borszakírókból álló bizottság többfordulós versenyben összesen 181 pincészet 380 borát kóstolva választotta ki azt a 20 borászatot, amelyek indulhattak a Debrecen város bora címért.

Az utolsó körös decemberi bírálaton ezekből választotta ki a Fiáth Attila és Kosárka József nemzetközi borakadémikusok által vezetett grémium Debrecen idei borait klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, pezsgő és édes fehér kategóriában.

A nyertesek között volt két szekszárdi pincészet, így Debrecen város bora az idén vörös klasszikus kategóriában a Mészáros Borház 2017-es Szekszárdi Cabernet Franc classic-ja, rozé kategóriában a Takler Borbirtok 2019-es Szekszárdi Pinot noir Roséja lett.

Papp László, Debrecen polgármestere az MTI-nek felidézte, hogy 2015-ben újították fel a régi hagyományt, hogy az egyébként borvidékkel nem rendelkező Debrecennek ismét legyenek borai. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a borkultúra nem idegen Debrecen városától, hiszen az Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt, és a harmadik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított Tokaj és a Balaton-felvidék után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában