a léleknek is jót tehet

2020.04.09. 09:30

Ez az időszak kiváló a kertészkedésre

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Az idei április nem olyan mint az eddigiek, a járvány mindent felülírt. Hatalmas jelentősége lehet most a kertben töltött időnek egészségünk megőrzésében. A lelkiállapotnak is jót tehet a szabadban, hasznosan töltött idő. A most elvégzett munka pedig hamarosan páratlan látvánnyal és házi terményekkel jutalmazza meg a szorgalmas kertészeket.

Elkezdődhet a veteményezés. Már vethető a spenót, a zöldborsó, a sárgarépa, a retek, a póréhagyma, a sóska, a kapor az uborka és a csemegekukorica.

Ráfér a tavaszi frissítés a pázsitra is. Első körben adjunk neki egy kis gyeptrágyát, majd 2-3 hét múlva nyírjuk rövidre a füvet. A tönkrement gyepet is ilyenkor érdemes renoválni. A kopasz foltokra, arra a területre, ahol kipusztult a fű, ezt követően újra vethetünk magokat.

A mediterrán növények is kiköltözhetnek a teraszra vagy a kertbe. Ha szükséges elvégezhetjük az átültetést, de lemosó kezelést minden esetben érdemes alkalmazni. A fűszeres kertet is célszerű ellenőrizni. A citromfűnél végezzünk tőosztást, majd a hajtásokat vágjuk vissza. A borsmenta esetében is végezhetünk szaporítást, itt a gyökérsarjakat kell leválasztani és új cserépbe ültetni. Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya szaporítási módszere a dugványozás, vagyis a meglévő növény csúcsáról levágott tíz-tizenöt centis hajtást kell elültetni.

A balkonládákra és a kinti cserepes virágokra is szenteljünk némi figyelmet. Az átteleltetett muskátlikat érdemes kicsit visszavágni, hogy új erőre kapjanak. Ilyenkor célszerű a levágott ágakat földbe dugni, hogy gyökeret eresszenek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában