Ünnepi asztal

2020.04.12. 09:30

Kifogástalan állagú lesz Gizi néni kalácsa

 Izgalmas trükkök révén lesz finom a fonott foszlós kalács, ahogy Gizi készíti.

Tolnai Népújság

20200326 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Kalács készítés lépései.

Fotó: Molnár Péter

A Mindmegette szerint a hozzávalók az alábbiak: 5 dkg vaj, 3 dl tej, 4 dkg porcukor, 2,5 dkg élesztő, 1 csipet só, 50 dkg finomliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojássárga, 1 db tojás a kenéshez. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a langyos tejhez, hozzákeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük és letakarjuk egy konyharuhával. Kb. tíz perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. Amikor felfutott, keverőtálba öntjük, hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót és a tojássárgákat, majd a robotgéppel (vagy kenyérsütőgépben, de akár kézzel is) bedagasztjuk a tésztát.

Két egyforma részre elosztjuk, átgyúrjuk és gombóccá formázzuk. Olajjal kikent tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. hatvan centis rudat sodorunk belőle. A másik tésztával is így járjunk el. Mindkét tésztát félbehajtjuk, egyiket a másikra helyezzük, majd a négy tésztarudat szorosan összefonjuk. A fonott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük az egész tojással, és szobahőmérsékleten harminc perc alatt újrakelesztjük, majd ismét lekenjük a tojással. Előmelegített sütőbe helyezzük, 150 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha sütés közben túlságosan barnulna a kalács, letakarjuk alufóliával, és úgy sütjük készre. A kisült kalácsot rácson hagyjuk kihűlni.

Az olvasók szerint a recept több cukrot igényel, de a kifogástalan állagú dicséretet is megkapta.

Tojáskrém

A hozzávalók: 6 darab tojás, 1 fej lilahagyma, 1/2 csokor snidling, 5 ek joghurt, 1 ek mustár, 1 ek majonéz, só és bors. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük. A lilahagymát és a snidlinget megtisztítjuk, felaprítjuk. A tojásokat hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, majd villával áttörjük vagy lereszeljük. Hozzáadjuk a lilahagymát, a snidlinget, a joghurtot, a mustárt és a majonézt. Sóval, borssal ízesítjük. Összekeverjük, kicsit hagyjuk összeérni az ízeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában