A szekszárdi piac szombaton kinyit

A cukrászdák teraszára kikerültek az asztalok és székek, egyelőre azonban a vendéglátóhelyeket nem rohanták meg tömegek. A nem élelmiszert árusító üzletekben sem voltak tegnap sokan, igaz, nem is mindegyik nyitott ki.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Nagyon vegyes a kép, van olyan üzlet, amelyik változatlanul zárva tart, és van olyan, amelyik eredeti nyitvatartása szerint tizenhét óráig vagy este fél hatig is fogadja a vásárlókat Szekszárdon. A kormány hétfőtől érvényes rendelkezése szerint erre vidéken lehetőség van. Ám közben úgy tűnik, mi itt vidéken egyelőre óvatosak vagyunk ebben a tekintetben, hiszen a nem élelmiszert árusító boltokban alig volt vásárló.

Azt is megtudtuk az egyik divatárut forgalmazó helyen, hogy nem minden gyártótól kaptak új árut. Egy országos lánchoz tartozó üzlet pedig kedvezményt ígért a törzsvásárlóknak, és május 4-én nyitott volna újra, ám ez valamiért mégsem történt meg. Van olyan ajándék- és hírlapárus, aki szintén hétfőn kezdett, ám nem kapott újságokat, pedig még a múlt héten leadta a rendelést. Persze sok helyen ugyanolyan bőséges a kínálat, mint a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, és valószínűleg a nagykerek is hamarosan ugyanúgy kiszolgálják a kiskereskedelmi egységeket, mint korábban.

A cukrászdákban ugyanakkor változatlanul finom a fagyi és a sütemény, ráadásul most már nemcsak elvitelre lehet finomságokat kérni, hanem akár a fagyizó teraszán is meg lehet enni. Szintén a vidéki településekre vonatkozik ugyanis, hogy megnyithatnak a kerthelyiségek, persze csak úgy, ha az asztalok között megfelelő védőtávolság van. Ennek megfelelően az elrendezés szinte mindenhol szellősebb, mint ahogy azt megszoktuk, és egyelőre ezekre a helyekre szintén igaz, hogy a helyben fogyasztó vendégek közül az első napon még kevesen találtak vissza a törzshelyükre.

Ács Rezső a tegnapi sajtótájékoztatón. Fotó: Mártonfai Dénes

Sokakat foglalkoztatott, így fontos bejelentést tett Ács Rezső polgármester azzal, hogy elmondta, szombattól újra kinyit a szekszárdi piac. Hétfői sajtótájékoztatóján arról is beszélt, az agrárminisztérium visszajelzése szerint jónak bizonyult az eddigi megoldás, azaz, hogy a városban több helyen állíthattak fel standot az árusok. Ezeket a közterületi árusítóhelyeket ezután sem kell feladni. Kiderült, a városvezető utasította a Vagyonkezelő Kft. igazgatóját, hogy az asztalok között biztosítsák a másfél méteres távolságot, valamint a kereskedőknek a megfelelő védőfelszerelést. A vevőktől is azt kéri Ács Rezső, hogy itt és az üzletekben is viseljenek maszkot. A piacot reggel nyolc és tíz óra között a hatvanöt év felettiek látogathatják, előtte és utána pedig mindenki más. Ez nemcsak szombatra, de a szerdai napokra ugyanúgy érvényes.

A strand és élményfürdő, valamint a sportcsarnok szintén megnyithat. Olyan rendelkezés kialakításán is dolgozik a hivatal, amely a házasságkötéseken résztvevők számának meghatározására vonatkozik, ezen a téren megint csak könnyítést terveznek. Erről később adnak konkrét tájékoztatást. Szintén új intézkedés, hogy a kerthelyiséget működtető vendéglátóhelyekre is érvényes a moratórium, azaz, hogy egyelőre nem kell fizetniük a közterület használatért. Ács Rezső szerint az eddigi rendelkezések elérték céljukat, nem volt szükség szigorításra. A most bejelentett lépések pedig segíthetik a gazdaság újraindítását.

Hamarosan nyitnak az éttermek

A vendéglők is készülnek a nyitásra, az általunk megkérdezett éttermek ugyanis hétfőn még nem fogadták a vendégeket, csupán a kiszállítás működött. Gellér István, a szekszárdi Amaryllis étterem PR-munkatársa azt mondta, kedden vagy szerdán nyitják a teraszt. Természetesen az asztalokat az előírásoknak megfelelő távolságra helyezik egymástól. Mivel a kerthelyiség befogadóképessége véges, célszerű helyet foglalni. Keszthelyi Szabolcs, a Szász Étterem tulajdonos-ügyvezetőjének tájékoztatása szerint egyelőre pénteken, szombaton és vasárnap tartanak majd nyitva, és bíznak a jó időben. Az étlapot egyelőre szűkítik, az asztalok pedig távolabb állnak majd egymástól, mint korábban. Elmondta, sok kérdés merült fel bennük, hiszen nem lehet tudni azt sem, hogy a mostani állapot meddig tart. A Szász Étteremben nem volt leépítés, és szeretnék megtartani a kollégákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában