Hiányolják egymást a látássérült egyesület tagjai

Március tizenharmadika óta szünetel a Látássérültek Esély­egyenlőségéért Egyesület működése Tamásiban. A tisztújító közgyűlésük is elmaradt, de a vezetőség mandátumát szeptember végéig meghosszabbították. Jelenleg csak telefonon, e-mailen tartják a kapcsolatot egymással.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Az egyesület székhelye a művelődési központban van, amely még mindig zárva tart, ezért a havonta esedékes rendezvények megtartására sincsen lehetőségük.

– A járvány kezdete előtt egész éves programunk volt, amelyeket el kellett halasztanunk, ahogy mindenkinek. A szigorúbb karanténidőszakban az önkormányzatnak segítettünk a fogyatékkal élők és az idősek felkutatásában, hogy a városban senki ne maradjon támasz nélkül. Önkéntes munkákban azonban a mai napig nem tudunk részt venni, mivel tagjaink többsége idős ember, hatvanöt év feletti, és sokunk fél a koronavírustól. Azért is, mert jellemzően alapbetegségekkel küszködünk – mondta lapunknak Kudari Lászlóné elnök. Az idős tagok az elmúlt időszakban számos kellemetlenséggel találkoztak: nem tudtak kimozdulni otthonról, nem tudtak találkozni hozzátartozóikkal, szeretteikkel, és mostanra hiába az enyhítések, nagyon komolyan veszik a vírusproblémát. Még a boltba sem, vagy csak alig mennek vásárolni, inkább elfogadják a segítséget. A rokonaikon kívül, akikkel sokuk végre rendszeresen találkozik, az egyesület és a fiatal tagok támogatják őket.

A szervezet „Töltsünk meg együtt minden hónapban egy éléskamrát” elnevezésű programja a rászorulóknak kedvez, ők eddig havonta tízezer forint juttatásból vásárolhattak maguknak, most az élelmiszert a fiatal tagok viszik el nekik. Ugyanígy, bármi gondjuk akad, érkezik a segítség.

– Hiányzunk már egymásnak, arra számítunk, hogy hamarosan kinyit a művelődési központ, és találkozhatunk, újra lehetnek rendezvényeink – tette hozzá Kudari Lászlóné.

Ismertette, hogy szeptember harmincadikáig meg kell tartaniuk a tisztújító és mérlegelfogadó közgyűlésüket. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán az egyesületük egymillió-kétszázezer forint támogatást kapott, amely összegből minden hónapban egy programot kell tartaniuk, amit áprilisban kezdtek volna. Reményeik szerint ősszel már minden visszatér a régi kerékvágásba, hogy végre ezzel is el tudjanak indulni.

Sokrétű feladataik vannak

A tamási Látássérültek Esély­egyenlőségéért Egyesület tizennyolc éve alakult, céljai között szerepel a látássérültek társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, életkörülményeinek javítása, segítségnyújtás egészségük megőrzésében, oktatási, kulturális, sportolási lehetőségek biztosítása, civil szervezetekkel együttműködés, önkéntes tevékenység végzése. Közel kétszázhatvan tagjuk van, többségük nyugdíjas, sokan közülük nehéz anyagi körülmények között élnek. A szervezet főként a tamásiakat fogja össze, de a környékbeli településeket is. Az egyesület vezetője szerint továbbra is sokat kell dolgozniuk, hogy a többségi társadalom megfelelően viszonyuljon a gyengén látókhoz, a fogyatékkal élőkhöz.

Borítókép: A látássérült szervezet tagjai utoljára márciusban találkozhattak egymással, ekkor készült a fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában