Neowise

2020.07.12. 14:00

Így nézett ki az üstökös Szekszárd hajnali egén

Venter Mariann

Fotó: Makovics Kornél

A Neowise nevű üstököst kapta lencsevégre Makovics Kornél fotós kollégánk szombaton hajnalban. Mint elmondta, a képet a kilátóról készítette, és a szerencse mellé állt, mert nem volt felhő az égen pirkadatkor, egészen pontosan hajnali 3 óra 25 perckor, amely eltakarta volna a nem mindennapi látványt.

Egyetérthetünk abban, hogy régen nem volt ilyen fényes, szabad szemmel is látható üstökös az égbolton. A Neowise-t március 27-én fedezte fel a NEOWISE nevű űrteleszkóp, az üstökösnek így ez lett a névadója, a rend kedvéért álljon itt az égi tünemény pontos neve: C/2020 F3 (NEOWISE).

Az észak-keleti égbolton jól kivehető hajnalban, de néhány nap múlva már nem csak pirkadatkor lesz látható. A hónap közepétől, azaz jövő héttől a szakértők szerint már az esti égen is látszik majd, és mivel sötétebb lesz a háttér, talán még jobban kivehetően. Az is igaz, hogy akkor már távolodni fog, de talán még lesz szerencsénk meglátni ezt a nem mindennapi, különleges égi jelenséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában