nyári napközi

2020.07.22. 12:30

„Okosító” tábor: hogy könnyebb legyen a suli

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT). Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (HRG). A laikusok számára első hallásra akár riasztónak is tűnhet, hogy ilyen és ehhez hasonló „tortúráknak” teszik ki a gyerekeket egy nyári táborban. Aminek azért alapvetően mégiscsak az önfeledt időtöltésről kellene szólnia. Valójában azonban nincs ellentmondás. A múlt hét hétfőtől péntekig Tolnán zajló „okosító” nyári napközis táborban a gyerekek ugyanis éppolyan jól érezhették magukat, mint bárhol máshol. Játszottak, mozogtak, vidámkodtak. A különbség elsősorban annyi, hogy a programot terápiás szakemberek állították össze, korszerű tudományos mozgás- és kognitív képességfejlesztő módszerek alkalmazásával. Az „okosító” táborban ugyanis főként a sikeres iskolai beváláshoz szükséges képességeket fejlesztik – atipikus, eltérő fejlődésű gyerekeknek. Nem sérült gyerekekről van szó, hanem olyanokról, akik valamilyen tanulási nehézséggel vagy zavarral, koncentrációs, mozgáskoordinációs, vagy egyéb problémával küzdenek.

A Tolnai Kulturális Központban és a szomszédos tanuszodában lezajlott tábort Kiss Adrienn terapeuta és Kiss-Nyéki Izabella gyógypedagógus vezette. Három segítő is közreműködött a táborozás lebonyolításában. Kiss Adrienn érdeklődésünkre elmondta: tizenkét, 5 és 9 év közötti táborozójuk volt, többségükben nem tolnaiak, a legtávolabbi résztvevő Érsekhalmáról érkezett.

A napot mindig zenés ráhangolódással kezdték. Délelőttönként kétfajta fejlesztő mozgásprogramon vettek részt a gyerekek, természetesen játékos formában. Ebéd után kézműves-foglalkozás következett, majd átmentek az uszodába, ahol egy másik közegben próbálhatták ki a korábban elsajátított mozgásformákat. A „vízbiztos” gyerekeknek pedig az úszás alapjait oktatták.

Arra a kérdésre, hogy elegendő-e egy ötnapos napközis tábor arra, hogy a gyerekek érdemben fejlődjenek, Kiss Adrienn azt válaszolta: a tapasztalatok szerint már a néhány napos, de intenzív fejlesztésre is kifejezetten pozitívan reagál a gyerekek idegrendszere. Az „okosító” tábor valóban betölti a szerepét, a gyerekek fejlettebb képességekkel indulhatnak ősszel iskolába.

Borítókép: Játékos mozgásprogrammal kezdték a napot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában