kiskertész

2020.09.30. 16:20

Ásni és metszeni is érdemes a kertben

Pár nap és itt van az október, ekkor sem tétlenkedhetnek a kiskerttulajdonosok, mivel számtalan feladat akad ilyenkor is a kertekben.

Mauthner Ilona

A Szabó Dezső és Béri Balogh Ádám utcai lakók összefogásával szépül meg idén ez a Szabó Dezső utcai terület. A madaraknak eleséget biztosító cserjéket ültetünk, melyre a pénzt a közösség tagjai adták össze. A madarak és fák napján 2020.május 10.én 16:00-órakkor ültetjük el a cserjéket. Köszönöm Katz Zoltánné Meszlényi Erikának Szekszárd város főkertészének és munkatársainak gyors és szakértő munkáját. A tegnapi nap megérkeztek a gyönyörű somok, amit a szomszédjaim kertészetből hoztak. Ma kiszállításra kerültek a városi kertészetben nevelt növényeink. Erika kijelölte a helyet a cserjéknek a zöldbrigád ma ki is fúrta az ültetőgödröket. Vigyázzuk és építsük környezetünket. Szívesen várunk mindenkit egy sétára. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Megmetszhetjük gyümölcsfáinkat, betakaríthatjuk a kései zöldségeket, de vannak olyan növények is, amelyeket most ültethetünk el, valamint rendbe tehetjük a talajt is, és felkészíthetjük a következő évre. Ne feledkezzünk meg az őszi növényvédelmi munkákról sem. Az alma-, körte- és cseresznyefa metszését nyugodtan megkezdhetjük ősszel, de az sem baj, ha a tél elejéig várunk vele.

Érdemes még a fagyok beállta előtt gombaölő szerrel bepermeteznünk a gyümölcsfáinkat. A piros és fekete ribiszkét, valamint az egrest is ilyenkor kell megmetszenünk, és ez a hónap a legkedvezőbb a málna- és szederbokrok gondozására, és az új hajtások szétültetésére is.

Az utolsó babokat is most kell leszednünk, és a leveleit kiválóan felhasználhatjuk a komposztba is. Betakaríthatjuk a sárgarépát és a káposztát. A káposztából a rejtőzködő meztelen csigákat kitűnően kiűzhetjük azzal, ha megszórjuk a külső leveleket sóval.

Az ősz egyik legfontosabb teendője a megüresedett kert talajának felásása és megtrágyázása. Ehhez minden zöldséget be kell takarítanunk, a szárakat, gazt és egyéb növényeket pedig érdemes összegyűjteni a komposztba, vagy a felásás során betemetni a föld alá, hogy zöldtrágyaként táp­anyaggal lássák el a földet.

Nemcsak betakaríthatunk és rendbe tehetünk októberben a kertben, de vannak olyan zöldségek, amelyeket még most is elültethetünk. Ilyen a fokhagyma is, amelyet akár novemberben is elültethetünk, de érdemes most kihasználni a jó időt. Lóbabot is vethetünk, így tavasszal hamarabb indul majd fejlődésnek. A növényvédelmi tennivalók sem érnek véget a betakarítás után. A zárópermetezéseket érdemes most beiktatni.

Borítóképünk illusztráció (archív felvétel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában