Alzheimer-világnap

2020.09.24. 18:10

Tánccal, az időskori elbutulás ellen

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Egy olyan betegség, amelyre legjobb gyógyír a tánc. Szeptember 21-e az Alzheimer-világnap. Számos városban rendeztek ezzel kapcsolatos, figyelemfelhívó programokat.

Tolnán, a Hősök terére hívta egy kis örömtáncra az érdeklődőket a Kákonyi Bertalanné vezette Tolna Városi Nyugdíjas Egyesület. Mint elmondta: 2018-ban kezdték a szenior örömtáncot. Eddig 48-an csatlakoztak a csoporthoz, ebben a produkcióban húszan vállalták a részvételt. Sokat gyakoroltak; ez az első szabadtéri bemutatkozásuk.

A témával kapcsolatos köszöntőbeszédet a város vezető háziorvosa dr. Barna Györgyi mondott. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alzheimer-kór egyelőre gyógyíthatatlan betegség, mely előbb az elmét pusztítja el, aztán a testet. Hatvanéves kor körül kezdődik, kisebb feledékenységgel, súlyosabb szakaszában jön az elcsatangolás, eltévedés, és eljuthat a beteg egészen az ön- és közveszélyességig. Ma Magyarországon két-háromezren érintettek.

A demencia elhatalmasodása fékezhető gyógyszerekkel, és a tánc is jó rá, mely mindkét agyféltekét megmozgatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában