Húsz éve tűzoltó Paksi Ferenc

2020.11.28. 07:00

A riasztás után nyolc perccel menetkészek

Húsz éve kezdte a tűzoltóéletet Paksi Ferenc tolnai tűzoltóparancsnok. Jelenlegi posztjára 2016-ban került. Korábban sokfelé dolgozott, tapasztalt szakemberrel gazdagodott a város. Évente több mint 150 riasztás érkezik az önkormányzati tűzoltósághoz. Működési területük Tolna, Mözs, ­Bogyiszló, Fadd, Fácánkert.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Az önkormányzat és az önkéntes tűzoltó egyesület alapította 1997-ben az önkormányzati tűzoltóságot Tolnán. Ebből érzékelhető, hogy a két csapat – az önkéntes és az önkormányzati tűzoltóké – a gyakorlatban egy. A személyi állomány együttműködik, közösen használják a technikát, ha vonulni kell a tűzesetekhez vagy balesetekhez, csak bővebb a feladatkörük, mint egy sima kistelepülési önkéntes alakulatnak. A parancsnok Paksi Ferenc, aki húsz éve, 2000-ben kezdte a tűzoltóéletet. Dolgozott az atomerőműben, a fővárosban és a megyeszékhelyen is, mielőtt, 2016-ban a jelenlegi beosztásába került.

– Eredetileg autóvillamosság-szerelőnek tanultam, de munka mellett tanítói diplomát és szakmai felsőfokú képzettséget, tiszti szervezői végzettséget is szereztem. Sok tapasztalatot gyűjtöttem: Pakson a gyakorlatok, a felkészülés terén, Budapesten a konkrét kárelhárításban, a speciális eszközök kezelésében, később a vezénylésben, mint szolgálatparancsnok, Szekszárdon pedig a megyei ügyeletnél a riadóztatás, a kapcsolattartás, a beavatkozás-irányítás gyakorlatát illetően – mondja. Tapasztalt szakember érkezett tehát Tolnára négy évvel ezelőtt, akit egy összeszokott gárda fogadott. Három szolgálati csoport, négy-négy fővel állandó szolgálatot adott, jól ismerve a környéket, a vonulási körzetet. A Tolnai Önkormányzati Tűzoltóság működési területe a járás településére terjed ki: Tolna, Mözs, Bogyiszló, Fadd, Fácánkert. Van egy fő gépjárműfecskendőjük (tűzoltóautó) és egy tartalék. Ez utóbbi az önkénteseké, de szinte minden megtalálható benne a tűzoltáshoz és a balesetes autóban rekedt személyek kiszabadításához, mint az első számúban. Ami még sincs, és kell, azt átteszik, átmálházzák, ha azzal vonulnak ki. A riadóztatott egység négyezer liter vizet, fecskendőt és speciális műszaki mentőeszközöket visz magával.

– Az önkormányzati tűzoltóknak is ugyanolyan felkészülteknek kell lenniük, mint a hivatásosaknak – hangsúlyozza a parancsnok. – A különbség csak annyi, hogy a hivatásosoknak a riasztást követően, két percük van a vonulás megkezdésére, míg az önkormányzatiaknál ez az időtartam nyolc perc. Az idén eddig közel 150 riasztásunk volt, többségében lakástüzekhez, balesetekhez, viharkárok elhárításához.

Szívesen motorozik és masszőrként is tevékenykedik

Paksi Ferenc 1974-ben született. Tolnán nőtt fel, autóvillamosság-szerelő végzettséget 1990-ben szerzett Szekszárdon, de tíz évvel később pályát módosított, és a paksi atomerőmű tűzoltóságánál helyezkedett el. Ott elsajátította a hívatás alapjait – rengeteget gyakorlatoztak –, de más területen is ki akarta magát próbálni, ahol sok az éles bevetés. Ezért Budapesten folytatta a pályáját 2003–2012-ig. Ezt követően Szekszárdra, a megyei katasztrófavédelemhez tért vissza. Négy évvel később helyezték Tolnára, ahol a megüresedett parancsnoki posztot foglalhatta el a város önkormányzati tűzoltóságánál. Házasságot 2012-ben kötött, egy lánya van. Szabadidejében motorozik és masszőrként is tevékenykedik.

Borítókép: Paksi Ferenc a tolnai tűzoltóság jól felszerelt autójánál. Az idén eddig közel százötven riasztásuk volt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában