jó hír a gyerekeknek

2021.02.08. 11:30

Idén sem maradnak vidám farsangi mulatság nélkül

Idén szűkebb keretek között rendezik meg az óvodák és iskolák a farsangot a gyerekek és a pedagógusok sajnálatára. Azonban nem kell teljesen lemondaniuk az ünneplésről és a jelmezekről sem.

Kalmár Klaudia

Fotó: Beküldött kép

Különösen várt esemény a gyermekek életében a farsangi mulatság. Minden év februárjában megtartják a Tamási Aranyerdő Óvoda és Bölcsőde intézményében is a hagyományos farsangi eseményt. Ezekben a hetekben minden a mókázásról, vidámságról, mulatozásról szól. Ez a népszokás egy könnyedebb, felszabadultabb érzést biztosít, mely különösen vonzó tevékenységekre ad lehetőséget az óvodában.

Ilyenkor a legizgalmasabb elfoglaltság más ruhájába, bőrébe bújni, ami alól természetesen az óvodapedagógusok sem kivételek, a gyermekek nagy örömére. Egymás után készülnek a farsang fő kellékei, a különböző technikákkal készült színes, ötletes álarcok, a játékokhoz barkácsolt kiegészítő eszközök, valamint mókás dekorációk.

Ezekben a hetekben a tevékenység a farsanghoz kapcsolódik. Előtérbe kerülnek a vicces, mókás mesék, versek, csúfolódók, mondókák és a népi gyermekjátékok, dalok is, melyek mind-mind a jeles nap hangulatát idézik. Ilyenkor nagy szerephez jutnak a gyermekhangszerek, melyekkel egy-egy éneket kísérnek, vagy éppen jólesik velük egy kis zajt csapni. A csoportokból zeneszó hallatszik, mert a gyermekek örömmel gyakorolják a tánclépéseket, hiszen nagy-nagy lelkesedéssel készülnek a farsang fő attrakciójára, a bálra.

Az idei évben csoportonként szerveződik az óvodában a vigadalom és a mulatság. A jelmezes esemény nem múlhat el mókás játékok, vicces dalok, és bohókás ügyességi játékok nélkül. A fergeteges hangulatban, a tánc hevében jól esik megpihenni, és ilyenkor jókat enni és inni. Weil Péterné Szirmai Mária intézményvezető-helyettes kiemelte, a pedagógusok bíznak abban, hogy hamarosan már korlátozások nélkül tarthatják meg a jeles napokat. Szerinte a hagyományokat nem ápolni kell, hanem megélni és átélni, mert a tradíciókat csak így lehet átörökíteni.

Most nem a szokásos módon zajlik a farsang

A Paksi Bezerédj Általános Iskolában az idén a hagyományoktól eltérően zajlik a farsang. A gyerekek által minden évben nagyon várt kiszebáb-úsztatás ezúttal elmarad. A farsangot osztályonként szervezik meg. Alsó tagozaton álarcversenyt rendeznek, és játékos farsangi szokásokat elevenítenek fel. A felsősök szintén osztályonként rendeznek ezúttal retró farsangot február 12-én délelőtt a tanórák keretein belül. A nagyszünetet meghosszabbítják, ebben az időpontban a tanulók az osztályfőnökkel együtt búcsúztatják a telet. Mindenki szabadon választhat, hogy ezen a napon jelmezt vagy álarcot hord. A nap folyamán pedig az iskolarádió kizárólag retró slágereket közvetít – ismertette Kovácsné Pál Krisztina, az iskola intézményvezetője.

Borítókép: Egy fotó a Tamási Aranyerdő Óvoda farsangi mulatságáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában