Egészséges finomság

2021.02.14. 13:00

Kiderült, a lédús, édes gyümölcsöt szeretjük

Az egzotikus gyümölcs fogyasztásában vélhetően nem történt változás az elmúlt tíz évben, mondta lapunknak Szili Lívia egészségfejlesztő és táplálkozástudományi szakember,

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet, Egészségfejlesztési iroda munkatársa a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2011-es adatai alapján ismertette, 11,7 kilogramm volt az egy főre jutó éves déligyümölcs-fogyasztás, amely a hazai átlag gyümölcsfogyasztás egyötödét teszi ki. A citrusfélék tekintetében ez az adat 7,7 kilogramm per fő per év, banánt pedig 5,6 kilogrammot fogyasztunk személyenként évente.

– A téli időszakban is elég jól elérhetőek a déli gyümölcsök, amelyeket szívesen vásárolnak az emberek. Javasolt a napi huszonöt-harminc deka­gramm gyümölcs fogyasztása, akár déli gyümölcs formájában. Ez ugyanis az egészséges táplálkozás egyik alapja. Szerencsére a magyarokról elmondható, az elmúlt időszakban egyre egészségtudatosabbá váltak, és jobban odafigyelnek egészségük megőrzésére.

– Tudjuk, hogy a gyümölcsökben sok a vitamin és az ásványi anyag. Jellemzően a lédús, édes gyümölcsöket szeretjük, a déli gyümölcsök közül a kedvenceink a narancs, a banán és az ananász. Az utóbbi különösen hasznos, hiszen tartalmazza a bromelin nevű fehérjebontó enzimet, amely emésztésserkentő, emellett húspuhító, de ízületi problémákra és étkezési zavarokra is kitűnő – mondta.

Ezeknél a gyümölcsöknél gyakran alkalmaznak kártékony rovarok, gombák elleni szereket és utólagos érlelést. Ezért különösen ügyelni szükséges arra, hogy fogyasztás előtt a szermaradékokat mosással, hámozással, kétperces forró vizes áztatással, majd körömkefével való dörzsöléssel távolítsuk el.

Érdemes figyelni ezeknek a gyümölcsöknek a kalóriatartalmát, amelyek közül a kókusznak például igen magas, háromszázötven kalória száz grammonként. Legjobb a délelőtti órákban, étkezések előtt és nem az este folyamán.

– Javasolt, hogy minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, legalább naponta két adag származzon gyümölcsből, a többi zöldségből. Mi, szakemberek már annak is örülünk, ha ennek a fele sikerül – tette hozzá Szili Lívia.

Borítóképünk: A déli gyümölcsök közül az egyik kedvencünk az ananász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában