fekete berkenye

2021.05.09. 07:00

Gyógyerő lakozik a Kapospulán is fellelhető bogyókban

A fekete berkenye eredeti hazája az Amerikai Egyesült Államok és Kanada, de a huszadik század eleje óta több Európai országban is elterjedt. A különleges gyümölcsféle Kapospulán is fellelhető.

Szűcs Bence

Fotó: Makovics Kornél

Sudár Károly és felesége közel egy hektáron termeszt fekete berkenyét. – Amikor megszületett az ötlet, elsőként azt mértük fel, hogy pozitív gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezzen. A homoktövis is számtalan jótékony hatással bír, de azt már több helyen is termesztik, így egy különlegesebb, kevésbé ismert növényt kerestünk a piacon. Így esett a fekete berkenyére a választás – emelte ki Károly.

A töveket Lengyelországból szerezték be, elsőként nyolcszáztizenkét csemetét neveltek. Mára már közel egy hektáron termesztik a bokrokat. A fekete berkenyét gyakran a szépsége miatt ültetik, hiszen kompakt méretének és markáns megjelenésének köszönhetően a kertek üde színfoltja lehet. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a termése számtalan pozitív élettani hatással rendelkező, egészséges nassolnivaló. Mindenekelőtt a rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő hatását emelném ki – mondta el Károly. Emellett kiváló kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek számára is. Csökkenti a szívinfarktus, a rák, a keringési betegségek és az anyagcsere-betegségek kialakulását. Harcol a baktériumok és a vírusok ellen, fokozza a szervezet ellenálló képességét. A népi gyógyászat szerint, aki rendszeresen fogyaszt berkenyét, annak a megfázás és az influenza nem jelent problémát.

A termelőtől megtudtuk, hogy a kapospulai szőlőhegy kiválóan alkalmas környezetet biztosít a termeléshez, megfelelő klímával és fekvéssel rendelkezik. Elegendő a napos órák száma, és a fagyásveszély sem fenyegeti a bokrokat. A növény egész éves odafigyelést, gondozást igényel, Kapospulán ezt teljesen vegyszer- és permetezésmentesen teszik.

Az idei évben hozzávetőlegesen negyven mázsát szeretnének termelni, ennyi szükséges ahhoz, hogy egész évben el tudják látni a vevőket. A bogyók felhasználását először gyümölcslékészítéssel kezdték, de mostanra már lekvárfőzéssel, aszalással és kandírozottgyümölcs-értékesítéssel is foglalkoznak. A helyiek körében kiváló visszhangnak örvendenek a termékek, de a piacon is árulják kézműves gyümölcskészítményeiket.

Fejlesztésekkel igyekeznek bőséges és még jobb minőségű termést elérni

A folyamatos gondozás és termelés mellett igyekeznek minél több fejlesztést véghezvinni. A tavalyi évben elkészítettek egy fagyasztókamrát, ami a gyümölcs tárolásában és feldolgozásában is segít. Legfőbb vágyuk egy fúrt kút kiépítése, amivel egy öntözőrendszert alakíthatnak ki, ezzel biztosítva a bőségesebb és biztonságosabb termését a gyógyhatású vörös bogyós növénynek.

Borítókép: Sudár Károly (balról) elmondta, nagyon fontos volt, hogy a növény jó hatással legyen az egészségre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában