Az orvos válaszol

2021.06.30. 18:10

A sóhiány is okozhat rosszullétet

G. R.

Forrás: Shutterstock

A forróság nagyon megviseli mindannyiunk szervezetét, különösen a betegekét és az idősekét. Milyen bajokat okozhat a hirtelen jött kánikula? – kérdeztük.

– Az érzékenyebbeknél vérnyomás-ingadozást okozhat a hirtelen jött nagy meleg – mondta lapunknak dr. Ferk Dóra háziorvos. – Akinek alacsonyabb, annak felszökhet, akinek pedig normál vagy magasabb, lecsökkenhet a vérnyomása, ezek pedig kisebb-nagyobb rosszulléteket okozhatnak. Amit tehetünk, az az, hogy az érintettek figyeljék, rendszeresen mérjék a vérnyomás- és a vércukor-értékeiket.

Ilyen hőségben kiemelten fontos a lédús gyümölcsök és a víz fogyasztása, naponta 2,5-3 liter folyadékot vegyünk magunkhoz – javasolta dr. Ferk Dóra. Mint kiderült, az sem mindegy milyet: ásványi anyagokat tartalmazó vizet érdemes inni, sőt minimális konyhasót is tehetünk a vízbe, ugyanis az izzadással nem csak folyadékot veszítünk. Ennek hiányában ugyanis a bevitt vízmennyiségtől függetlenül sóhiány alakul ki a szervezetben, ami szintén okozhat rosszullétet.

Természetesen mint minden szélsőség, a túlzott vízfogyasztás is kerülendő, a napon végzett tevékenység függvényében a legnagyobb hőségben is elég a három liter folyadék. Arra is figyeljünk, hogy csak hűvös és ne jeges italokat fogyasszunk, ugyanis rekedtséget, megfázást okozhat, ha a felforrósodott torkot jéghideg víz éri – hangsúlyozta az orvos.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában