szolárium

2021.06.02. 11:30

Értelmetlen és kárt okoz az előbarnulás

Alig pár nap és beköszönt a nyár. Ilyenkor egyre több testrész bukkan elő a ruha alól, ehhez pedig sokak számára elengedhetetlen a bronzos bőr. Ilyenkor növekszik meg a szoláriumok látogatottsága a bőrgyógyászok legnagyobb bánatára.

Kalmár Klaudia

Fotó: Shutterstock

Akik télen nem jártak szoláriumba, most elkezdik látogatni, akik pedig jártak, megnövelik az alkalmakat. Nemcsak a bronzos bőrért szeretnének előbarnulni, hanem azért is, mert egy tévhit él a fejükben, miszerint a megfelelő szoláriumozás után a napozás nem lesz olyan káros a bőrre, nem fognak olyan hamar leégni.

– Télen egyáltalán nem járok szoláriumba, ilyenkor fokozatosan szoktatom hozzá a bőröm. Heti egyszer járok most, de van, hogy ritkábban, ahogy eszembe jut. Először kevesebbet megyek, aztán mindig növelem a perceket. Tizenöt percnél sosem megyek többet, mert szerencsére hamar barnulok. Ilyenkor használok ott kapható krémeket és fényvédőt is az arcomra. Inkább a napon barnulnék, viszont szeretem a nyarat kicsit barnább bőrrel kezdeni. A szoláriumozást nem szeretem túlzásba vinni, és sok krémet használok, hogy csökkentsem a kockázatokat – fejtette ki egy fiatal olvasónk.

Pedig a bőrgyógyászok is óva intenek a napozógépektől. Nem csak az előbarnulás lehet káros, szoláriumba se tanácsos járni. Körülbelül tíz perc a szoláriumcsövek között felér azzal a mennyiségű UVA és UVB dózissal, amelyet a legmelegebb nyári napon egy nap alatt vinnénk be napozással fényvédő nélkül. Ebből következik, hogy azoknak a bőre, akik rendszeresen járnak szoláriumba, előbb ráncosodik, megereszkedik és megjelennek rajta a pigmentfoltok, de ugyanez igaz a napozásra is. Annak ellenére, hogy a barna, kreol színű bőr a divat, nem azoknak egészséges a bőre, akik sok időt töltenek a napon, hanem azoknak, akinek fehérebb a bőre. Vitathatatlan tény, hogy a napfény szükséges az egészség megőrzéséhez, azonban a barnaság csak egy következmény, egy védelmi reakció, melyet a szervezet állít elő a bőr károsodása következtében. A kérdésre, hogy segít-e a leégés ellen, ha párszor elmegyünk szoláriumozni, dr. Rausch Ágota szekszárdi bőrgyógyász adott választ.

– Az a pigmentáció, melyet a szoláriumban szerzünk, nem véd meg a napsugárzás károsító hatásaitól. Napozásnál fényvédő mellett is elérhető egy bizonyos barnulás, tehát nem kell előtte szoláriumozni. A szolárium és a napozás is hozzájárul a bőr öregedéséhez, a bőr rosszindulatú elváltozásának a kialakulását is elősegíti. Ha valaki rendszeresen szoláriumozik, annál sokkal nagyobb a veszélye, hogy rossz­indulatú daganat fejlődhet ki rajta. Évről évre növekszik a melanómák száma is, ahogy a rosszindulatú daganatoké is. Ha napoznánk, magas faktorú fényvédőt vegyünk, harminc vagy ötven faktorút legalább. Először mindig csak keveset szabad a napon lenni, öt-tíz percet, s utána növelhető az idő, de a fényvédő felvitelét legalább kétóránként meg kell ismételni – emelte ki.

Nem foglalkoznak a hatásokkal

– Az április-májusi időszakban és a nyár elején van a legnagyobb forgalom a szoláriumunkban – mondta el tapasztalatait egy szolárium dolgozója. – Tizennyolc év alatt nem ajánlott használni a gépeket, ennek ellenére az átlagéletkor e körül alakul. Mindig ajánlunk számukra krémeket, melyekkel megelőzhető a leégés, és ha látjuk, hogy a bőrszínükhöz képest sokkal több időre kívánnak befeküdni, akkor próbáljuk rábeszélni őket a kevesebbre. A fiataloknak egyelőre az egészségüknél sokkal fontosabb, hogy minél barnábbak legyenek – tette hozzá.

– Sajnos nem csak rájuk jellemző a meggondolatlan, korlátlan szoláriumozás. Van több olyan negyven év körüli vendégünk, akiken látszik, hogy szinte egész életükben „napoztak”. Az arcuk, a nyakuk, a dekoltázsuk ráncosabb, és idősebbnek néznek ki a koruknál tíz évvel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában