2021.07.06. 20:00
Az év fagyija Dunaföldváron készül
Fotó: Molnár Gyula
Nagy László, illetve az általa vezetett dunaföldvári Marcipán Cukrászda rozmaringos-málnás étcsokoládé fagyija lett az Év Fagylaltja 2021 országos megmérettetésen az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére kiírt, „Erdő-mező ízei” kategória győztese.
A dunaföldvári fagylalt egy sorbet, melynek az a tulajdonsága, hogy nincs benne tej, ezért sokkal könnyedebb az állaga. Málna, rozmaring, cukor és csokoládé a fagyi összetevője. Víz alapú, és a világ egyik legfinomabb csokoládéjaként számon tartott, hatvanhét százalékos francia csokoládéval készült. Tej nélküli, mégis olyan, mintha lenne benne.
– Azért erre az ízkombinációra esett a választás, mert a rozmaring az egyik nagy kedvencem, nálunk például a málna fagylalt is rozmaringos, nincs egyszerű málnás ízünk – mondta Nagy László. – Törekszünk arra, hogy minél egyedibbek és különlegesebbek legyünk az ízek tekintetében is, mivel pont ez a kézműves fagylaltgyártás jellemzője, hogy ne tömegtermékeket gyártsunk.
Ez az ízkombináció nagyon népszerű, a verseny hírére megnőtt a forgalma is, de a többi fagylalt is közkedvelt, nagyon szeretik a vásárlók. A fagylaltot kézműves technológiával állítják elő, a legmodernebb fagylaltgépek segítségével, csak friss alapanyagokból. Többféle természetes cukrot, friss tejszínt, tojássárgáját és csak természetes kötőanyagot használnak.
A dunaföldváriak itt nem állnak meg, az Európa legjobb fagylaltja címet is el szeretnék nyerni. A jövő héten induló kontinentális versenyt online rendezik meg. Már elküldték az anyagokat, recepteket, s egy fagylaltkészítő mester fogja az ő irányításunkkal elkészíteni a most díjazott jéghideg édességet.
Izgalmas ízek kombinációja
Fehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantázianevű, chilis, szedres, csokis alkotása lett az év fagylaltja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén. Koncz Andrea lett a második a gödöllői Sissi Fagylaltozóból balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylaltjával, Márton Brigitta pedig a harmadik a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóból édes tejfölös, Cumberland mártással készülő fagyijával.
Az Erdő-mező ízei kategóriában a győztes dunaföldvári fagyi mögött ugyancsak Koncz Andrea végzett, itt Szelíd kender vad szederrel fantázianevű fagylaltjával, a harmadik pedig Reif Ferenc lett a polgárdi Dock Cukrászda képviseletében a Mezei kakukkfütty elnevezésű édességével.
Borítóképünkön: Nagy László és kollégái a díjjal