DECS

2021.07.06. 11:30

Illatfelhő, színorgia: 160 rózsatő díszíti Szívósék kertjét

Az elmúlt másfél évtized során 160 rózsatő került a Szívós házaspár decsi kertjébe. Szinte mindegyik különböző fajta. Másoknak is szívesen megmutatják, egy ideig látogatható, nyitott kertet működtettek.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Kis területen sok szépség. Kevesebb mint ezer négyzetméteren mintegy 160 rózsatő van, és szinte mindegyik különböző fajta. Itt-ott akad két egyforma. Plusz egy csomó kísérő növény. Illatfelhő, színorgia. Így fest tavasztól őszig Szívós József és felesége, Szívósné Pap Erzsébet decsi kertje.

Sokan fordulnak hozzájuk ültetési, fajtaválasztási tanácsért, otthon vannak a témában, másfél évtizednyi tapasztalattal rendelkeznek. Jó darabig, körülbelül 5-6 évig látogatható, nyitott kertet működtettek. A járvány kitörése vetett véget ennek. Az újraindítást egyelőre nem tervezik.

– Felemelő érzés mindig virágok között lenni – mondta a feleség –, de tudni kell, hogy folyamatosan nyíló rózsa nincs. A történelmi rózsák többsége évente egyszer nyílik (gallica, alba, burbon stb.), nagy bokrot növesztve, sok virággal. A remontáló (ismétlő) rózsák a mi éghajlatunkon háromszor, esetleg négyszer nyílnak egy évben. Kedveltek a David Aus­tin-rózsák és a ramblerek is. Ez utóbbit őrző-védő rózsáknak is szoktuk nevezni a sok kampós tüskéje miatt. Nyugaton gyakran ültetik kerítés mellé. Behatolás kizárva.

Szívósék nem kereskednek, csak a maguk örömére kertészkednek. Eleinte itthoni megrendelések nyomán bővült az állományuk, később Hollandiából hozattak töveket. A neten nagyban megy a biznisz és a tapasztalatcsere. Szerintük fanatikus rózsásokból álló csoport több mint hétszáz lehet a világhálón. A virágokkal való foglalatosság számukra nem fáradság. Öröm. Mikor kezdték, még munka melletti kikapcsolódást jelentett, ma már nyugdíjasokként örömködnek. Esetenként unokáikkal együtt.

– Ez a növény csodákra képes – mondta a férj. – Rengeteg színárnyalat, pazar illat és elképesztő gyarapodás. Ha nem metszenénk vissza őket, moccanni sem lehetne tőlük.

Egy helyen láttam rózsát felfutni egy körülbelül 15-20 méteres jegenyefára. Méhek ezrei zsongták körül a többemeletnyi virágoszlopot.

Lakókertet alakítottak ki a decsi háznál

Az építész végzettségű Szívós József műszaki tanárként dolgozott nyugdíjazásáig. Közgazdász végzettségű felesége a rendőrségen volt osztályvezető. Három gyerekük és hét unokájuk van. Ismert kutyatartók, gondos gazdák, rövid ideig ebtenyésztéssel is foglalkoztak. Kutyáikkal megfordultak jó néhány hazai és nemzetközi versenyen, igen szép eredményeket érve el.

A rózsák 2007-től, intenzívebben 2010-től kerültek a figyelmük középpontjába. Kertjükben ma mintegy 160 tő található. Nem kereskednek, lakókertet alakítottak ki decsi házuknál, a térkövezett sétautak mentén.

Borítóképünk: Szívósné Pap Erzsébet szívesen tölti idejét kedvelt rózsái gondozásával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában