figyelemfelhívás

2021.08.27. 15:38

Kampány indul a fecskék védelme érdekében

Miután nagy sikere volt tavasszal a Telenor, az MME és a Cellect Hungary közös, az Év madarát ábrázoló kollekciójának, most újabb figyelemfelhívó kampány indul a veszélyeztetett madarak védelme érdekében.

TN

Fészkét építi egy füsti fecske. A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi idõszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építõ fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévõ természetes fészkek és telepek fokozott védelmével - a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé kihelyezett mûfészkek, sárgyûjtõhelyek létesítésével érhetõ el

Forrás: MTVA

Fotó: Komka Péter

Sok más vonulómadárral együtt ősszel fecskéink is elhagyják hazánkat. Kiemelten fontos azon madarak védelme, amelyek ugyanabba a fészekbe térnek vissza tavasszal, amelyet maguk mögött hagytak. A kampány a füsti és molnárfecskék fészkeinek megóvására fókuszál, kiemelt hangsúlyt helyezve a lakosság felvilágosítására, érzékenyítésére.

A szemléletformáló kampány részeként pályázat indul, amelyre a védett állatokhoz kapcsolódó grafikai tervekkel lehet nevezni. Az első három nyertes pályamű értékes mobiltelefont nyer, az első helyezett alkotás pedig limitált szériás, száz százalékban lebomló, környezetbarát telefontokon köszön majd vissza. Minden eladott darab vételárából 500 forint az MME monitoring programját és az egyesület élőhelyvédelmi programját támogatja.

A hazai fecskeállomány 2000–2010 között összeomlott, az ezredforduló utáni első évtized végére a populáció csökkenése meghaladta a 60 százalékot. A tendencia sajnos nem fordult meg: ennek hátterében több ok is szerepel, köztük a klímaváltozás hatásai és a fészkek elpusztítása. A fecskeállomány megtartásához alapvető feladat a fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése a lakossággal együttműködve – magyarázta Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

További, a pályázattal kapcsolatos információ az alábbi weboldalon érhető el: https://www.telenor.hu/veddafecsket.

Címkék#fecske

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában