az orvos válaszol

2021.08.19. 17:30

Mérjünk rendszeresen vérnyomást!

Gazsó Rita

Fotó: Shutterstock

A magas vérnyomás korunk egyik népbetegsége, hogy miért alakul ki, arról dr. Ferk Dóra szekszárdi háziorvost kérdeztük.

– Az elsődleges magas vérnyomás betegség kialakulásának okát a tudomány mai állása szerint nem tudjuk pontosan, de közrejátszik benne az életkor és a genetikai hajlam. Ez a magas vérnyomástól szenvedők 90 százalékát érinti. A maradék 10 százaléknál gyógyszerek mellékhatásaként, hormoneltérések, vesebetegség vagy veseartéria-szűkület miatt, szteroidszedőknél vagy alvási apnoében szenvedők esetében alakul ki – mondta a háziorvos.

Hozzátette, magas vérnyomás gyanúja esetén fontos a rendszeres mérés. A betegség diagnosztizálásához szükséges a 24 órás megfigyelés (ABPM). A hagyományos otthoni vérnyomásmérés a gyógyszeres beállítás idején naponta háromszor ajánlott az adatokat úgynevezett vérnyomásnaplóban rögzíteni. A mérést ülő helyzetben, 3–5 perc nyugalmi időszak után kezdjük el, felkaron használandó készülékkel. Fontos az eszköz mandzsettájának mérete, amelynek át kell érnie a felkart. Karunkat tartsuk lazán, az asztalra felhelyezve. Mivel kétszer egymás után sem pont azonos a vérnyomásunk, ezért három mérés átlagát kell figyelembe venni.

A digitális mérőn három érték látható, a vérnyomás felső és alsó értéke, előbbi 120–140, utóbbi 70–90 között elfogadható, valamint a pulzusszám, amely 70–80 között az ideális.

Bizonyos helyzetben, edzés, futás közben, fájdalom, stressz, kialvatlanság hatására, sok kávé fogyasztása után emelkedhet a vérnyomás, de ha bármelyik érték tartósan magas, forduljunk mielőbb orvoshoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában