Nyárbúcsúztatás Mucsiban

2021.08.31. 18:10

Ahol a nők orrmellényben jártak

Wessely Gábor

Fotó: W. G.

Nyárbúcsúztató napot tartottak Mucsiban. A sportpályán gasztronómiai és gyermekprogramok zajlottak, a templomban, az egykori paplakban és az egykori iskolában pedig kulturális események. Megnézhették az érdeklődők Fürtös György ásványgyűjteményének legszebb darabját, meghallgathatták a Pécsi Nemzeti Színház két művészének – Stubendek Katalin és Götz Attila – műsorát, megtekinthették az igen gazdag helytörténeti gyűjteményt és Till Jánosné babakiállítását. Ez a két kiállítás a sváb hagyományokhoz kötődik.

Till Jánosné a mucsi viseletbe öltöztetett babával Fotó: W. G.

Mucsi lakossága a háborút követő kitelepítések előtt szinte teljes egészében német volt. Tillné eredeti viseletbe öltözteti babáit. Már Tolna megye majdnem minden sváb népviseletét elkészítette. Nyolcvan-egynéhány babája van, 43 településről. A mucsi viselet jellegzetessége az orrmellény (naseleibchen) és a kendő alatti csücskös sapka (khape). Nagy segítségére volt a részletek tisztázásában az Együtt Mucsiért Alapítvány elnöke, Hilbert Viktória, és egy régi tanulmány, Hambuch Idától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában