Az állatorvos válaszol

2022.01.07. 16:20

Mire való, mit jelképez a póráz?

Az esztendő első napjaiban nemcsak a különböző újévi fogadalmakkal szoktunk foglalkozni, hanem átgondoljuk az emberi kapcsolatainkat is.

B. M.

Illusztráció (Fotó: MW)

Fotó: AS

Akinek társ­állata van, hasonlóképpen, életében jelentős szerepet játszik a kedvencével való bensőséges kapcsolat. A kutyáinkkal való kapcsolatunk általában konfliktusmentes, hiszen ők maximálisan alkalmazkodnak az ember igényeihez, ezért ritkán alakul ki a kutya és az ember között diszharmónia – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+3630/937–1906) tulajdonosa.
 
Az ember-kutya kapcsolat egyik tárgyi, ugyanakkor jelképes eszköze is a póráz. Sokan félreértik a nyakörv és a póráz szerepét, ugyanis a láncra asszociálnak, amely mintegy a kutya rabságban tartását szolgálja. A póráz nem ilyen, hiszen míg a lánc egy rögzített tárgyhoz, egy helyhez köti a kutyát, a póráz másik vége a gazda kezében van. Ezért a kutyának a nyakörv és a póráz nem kötöttséget jelent, hanem a szeretett emberhez való kötődést, beleértve a kellemes közös sétákat is.

Azonban ahhoz, hogy ez a pozitív hozzáállás a kutya részéről kialakuljon, az elején némi határozottsággal hozzá kell szoktatni a kutyát ezekhez az eszközökhöz. A kutya társas lény, a családi hierarchiában elfoglalt helye biztonságérzetet ad a számára, és ennek egyik formája az, hogy elfogadja, később igényli a póráz által is jelképezett kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában