Elhamvadt a szalmatest

2022.02.27. 16:35

Máglyára került a kiszebáb: több százan igyekeztek elűzni a telet Szekszárdon

Sorsára várt a kiszebáb. Nagyon sokan érkeztek a szekszárdi térre, ahol az ovisok kedves kis műsort adtak, majd elhamvadt az óriási szalmatest.

Szeri Árpád

Fotó: Kiss Albert

Még soha ennyien nem voltak a hagyományos, Kápolna téri kiszebáb égetésen, mint legutóbb, azaz e hét szombaton. A Szekszárdi Fősővárosi Kör rendezvényén több százan tettek róla, hogy a hideg és hosszú tél elkezdje visszavonulását. Idősebbek, középkorúak, iskolások, kisgyermekek, asszonyok, férfiak, lányok, fiúk gyülekeztek már jóval a kezdés előtt, hogy idejében ott legyenek az immár a megyeszékhely határán túlról is közönséget vonzó eseményen. A vendéglátó csapatnak köszönhetően mindenkinek jutott meleg tea és zsíros kenyér, mert az köztudott, hogy a télűző munkához kell az energia.

– Nem akartam hinni a szememnek, annyi autó érkezett a Kápolna térhez – mondta el Szollár Zoltán, a Szekszárdi Fősővárosi Kör elnöke. – Köszönöm mindenkinek, hogy idejéből áldozva eljött hozzánk. Ugyancsak köszönöm a segítőknek is önzetlen munkájukat, főleg a rengeteg kisgyerek miatt.

A térség közepén tornyosuló, megtermett kiszebáb ugyan uralta a helyszínt, de mikor a jelenlévők egyre tömöttebb kört alkotva elszántan bekerítették, már sejteni lehetett, hogy nemsokára véget ér pünkösdi királysága. A tél kergetésben, immár hagyományosan, látványos szerepet vállalt a Mérey utcai óvoda. Molnárné Lovász Andrea intézményvezetővel együtt hat óvodapedagógus fogta kézen a szülőkkel a helyszínre érkező kis ovisokat, akik a kiszebáb égetéssel kapcsolatos mondókákkal, betegség űzőkkel, énekkel és tánccal emelték a derűt és a jó kedvet, bevonva a közönséget is a műsorba. Hogy a tél temetés maradéktalanul sikerüljön, a nebulók saját készítésű kiszebábjaikat is a nagy kiszebáb alá helyezték.

Kisvártatva felcsaptak a lángok, és a lobogó tűz egyre erősebben kezdte elemészteni a telet jelképező, széttárt karú, szalmatestű alakot. Összeroskadása és elhamvadása egyúttal azt is jelezte, hogy résztvevők maradéktalanul elhárították az akadályát annak, hogy beköszönjön a várva várt tavasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában