Húsvét

2022.04.09. 07:00

Sok templomba kerül most is Petrits-gyertya

Kézműves mesterség a gyertyaöntés, és nem is szeretné gépesíteni Petrits Péter. A kismester évek óta szállít főleg Tolna megyei templomokba, de távolabbi helyekre is húsvéti gyertyákat. Saját tervezésű termékei is vannak.

Wessely Gábor

Petrits Péter a húsvéti gyertyák mellett egy régi öntőforma segítségével Szűz Mária-gyertyákat is készít (A szerző fotója)

Elkészültek a templomokba szánt húsvéti gyertyák Petrits Péter szekszárdi műhelyében. A nagyobbak hetven, a kisebbek 45 centisek. Ezeket egész éven át – húsvéttól húsvétig – használhatják a szertartásokon. Sokfelé szállít, még Heves megyébe is.

A kismester több mint húsz éve gyertyaöntő, ám ez az idő eltörpül a családi vállalkozás működéséhez képest. Felmenői ugyanis 1825 óta foglalkoztak a mézeskalácsos és gyertyaöntő mesterséggel. A mostani generáció idején vált ketté a munka; testvére Petrits Szilveszter a mézeskalácsos, ő pedig viasz- és parafingyertyákat gyárt adventre, halottak napjára, karácsonyra és húsvétra. Újabban esküvőre, ballagásra, név- és születésnapra is divat alkalmi gyertyákat ajándékozni. S mivel a család egy mézeskalácsos és gyertyaöntő múzeumot is kialakított, az odaérkező turistáknak helyi érdekességeket is kínálnak: saját tervezésű vadászos, szőlős-boros és sárközi mintás gyertyákat.

– Nem cél a gépesítés, a termelés felfuttatása – hangsúlyozza Petrits Péter. – Ez egy tradicionális kézműves mesterség, és szeretném, ha az is maradna. Átmenetileg csökkent a kereslet, körülbelül 15 évvel ezelőtt, amikor a szupermarketek polcain megjelent az olcsó tömegáru, aztán visszatértek a vásárlók, mert belátták, hogy a minőség mégis fontos. Így most a megélhetésünk nincs veszélyben – a feleségem is a vállalkozásban dolgozik –, ám aki ma akarna kezdő gyertyaöntőként megjelenni a piacon, nem lenne egyszerű helyzetben.

Saját tervezésű szőlős, vadászos, tojásos és sárközi gyertya (Fotó: w. G.)

A Petrits család tagjai hitgyakorló katolikusok. Ebből adódóan nem a lelketlen nyerészkedés, a bármi áron való haszonszerzés hajtja őket. Szerintük a becsületesség a legjobb cégér. A rendes, megbízható munkának híre megy, sok a visszatérő és az új vásárlójuk; az emberek tudják, hogy itt nem lesznek becsapva. 
Kézműves foglalkoztató gyerekeknekPetritséké a legrégebbi máig működő kisiparos dinasztia Szekszárdon. Felmenőik 1825 óta foglalkoztak mézesbábos és viaszgyertyaöntő mesterséggel. Ma két testvér között oszlanak meg a feladatok – Szilveszter a mézeskalácsos, Péter a gyertyás –, de szüleik és házastársaik is aktív segítők. Munkácsy utcai kisboltjukat 1999-ben nyitották, és mellette kialakították a régi eszközöket, fényképeket, okmányokat bemutató Mézeskalács Múzeumot.

A 2003-as avatás óta már több mint százezren tekintették meg ezt az érdekes gyűjteményt. Érkeztek turisták Japántól Ausztráliáig mindenhonnan. A közelmúltban bővítették a létesítményt, tágasabbá váltak a terek, és az emeleten foglalkoztatót alakítottak ki, ahová óvodás és iskolás csoportok érkezhetnek. Megismerhetik ezt a két ősi, összetartozó mesterséget (a mézeskalács-készítés mellékterméke volt a gyertyakészítés alapanyaga: a méhviasz), és maguk is kipróbálhatják a puszedliformázást, gyertyaöntést. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában