A hypertonia áldozatainak fele nem is tud a magas vérnyomásáról

2022.06.02. 17:30

Rendszeres méréssel időben felismerhető a “néma gyilkos”

A magas vérnyomás napjaink legfőbb szív-érrendszeri kockázati tényezője, azonban rendszeres, megfelelően végzett vérnyomásméréssel a betegség időben felismerhető. Ennek érdekében a szekszárdi kórház idén májusban is több száz vérnyomásméréssel járult hozzá az egészségmegőrzéshez.

TEOL

A magas vérnyomás az első számú szív-érrendszeri rizikófaktor (Fotó: MW)

A hypertonia (magas vérnyomás) napjainkban a legfőbb szív-érrendszeri kockázati tényező. Rendszeres, megfelelően végzett vérnyomásméréssel azonban a betegség időben felismerhető. Ezért csatlakozott a Tolna Megyei Balassa János Kórház is már évekkel ezelőtt a “Május a vérnyomásmérés hónapja” világméretű programjához, amelynek során 2022. májusában összesen több mint 600 személynek mérték meg a vérnyomását a kórház munkatársai - tájékoztatta portálunkat Dr. Benczúr Béla osztályvezető főorvos, kardiológus, hypertonia- és koleszterin-specialista. 

A hypertoniát, amely világszerte 10 millió ember szükségtelen és megelőzhető haláláért tehető felelőssé, joggal nevezhetjük “néma gyilkos”-nak, hiszen az emelkedett vérnyomás nagyon sokáig nem okoz panaszokat, tüneteket. Ezért, ha nem mérjük, méretjük meg rendszeresen a vérnyomásunkat, nem is tudjuk meg, hogy van-e hypertoniánk. Sajnos a hypertonia áldozatainak fele nem tud a magas vérnyomásáról. Emiatt sokszor a kezeletlen, fel nem ismert magas vérnyomás első, már súlyos tünete (pl. szélütés, szívroham vagy a főütőér, az aorta repedése) egyúttal akár az életet is veszélyeztetheti.

A magas vérnyomás az első számú, de nem az egyetlen szív-érrendszeri rizikófaktor. Gyakran együtt jár a cukorbetegséggel és a magas koleszterinszinttel, amelyek szintén hosszú ideig rejtve maradhatnak. Míg az utóbbiakat vérvizsgálattal lehet igazolni, a hypertonia felismeréséhez vérnyomásmérésre van szükség. Mindhárom kockázati tényező civilizációs ártalomnak tartható, és sajnos előfordulásuk egyre gyakoribb. Ennek két fő oka van: egyrészt a fejlett társadalmak idősödése, másrészt a mozgásszegény, egészségtelen életmód, a következményes elhízás.

Éppen ezért, a “Május a vérnyomásmérés hónapja” (May Measurement Month) program célja, hogy felhívja a figyelmet a fel nem ismert, kezeletlen hypertonia veszélyeire. A Nemzetközi Hypertonia Társaság 2017 óta szervez nagyszabású vérnyomásmérési kampányt világszerte, amelyhez a Magyar Hypertonia Társaság (MHT) is a kezdetektől csatlakozott. A szekszárdi, Tolna megyei lakosok számára a Balassa János Kórház Kardiológiai Osztálya és Hypertonia-Lipid Ambulanciája (amely 2017 óta az MHT által elismert hypertonia szakambulanciaként működik) biztosítja a szűrőprogramban való részvétel lehetőségét. 

Rendszeres méréssel időben felismerhető a “néma gyilkos” (Fotó: MW)

A kórház idén májusban ismét sikerrel végezte a figyelemfelhívó méréssorozatot. Célunk ezúttal is az volt, hogy minél több embertársunknak lehetőséget biztosítsunk a vérnyomásmérésre, főleg azoknak, akiknél az elmúlt egy év során, vagy akár még soha, korábban sem került sor erre az egyszerű vizsgálatra. A kórház fiatal, rezidens orvosai és tapasztalt szakdolgozói segítségével végzett akció eredményeire büszkék lehetünk, hiszen eddig minden évben bekerültünk a 10 legtöbb mérést végző magyarországi centrum közé, és jelenleg is több mint 600 személy vérnyomását mérték meg kollégáink a kórház területén, a rendelőintézeti Ezüst Kígyó Gyógyszertárban, a Kardiológiai Ambulancián, illetve külső szűrési helyszíneken.

A program során nagy hangsúlyt helyeztünk a vérnyomásmérés helyes kivitelezésére is: az MMM22 a szakmai ajánlásokhoz, útmutatókhoz hasonlóan, 5 perc pihenést követően, ülő testhelyzetben, 3 vérnyomás- és pulzusmérést ír elő, 1-2 perces időközökkel. Így kell(ene) mérni a vérnyomást a mindennapi orvosi gyakorlatban, a rendelőkben és a betegeknek is az otthonukban. Az adatokat azonosító adat nélkül egy telefonos applikáció segítségével töltöttük fel a több millió, globálisan elvégzett mérést tartalmazó, központi adatbázisba. 

A kampány ebben az évben a “BigSqueeze” (Nagy szorítás) szlogent használta, utalva a hypertonia okozta óriási halálozásra, illetve arra, hogy ennek a veszélynek a csökkentése érdekében, egy kis szorítást, amit a vérnyomásmérő mandzsetta okoz, mindenki el tud viselni. A kiszűrt hypertoniás egyének számára azt tanácsoltuk, hogy folytassák a rendszeres, otthoni méréseket, illetve keressék fel háziorvosukat és kövessék a javasolt, nem-gyógyszeres terápiát, azaz az életmódváltást, melynek elemei:

  • szívbarát diéta (telítetlen zsírsavakban gazdag, telített zsírsavakban szegény étrend, halak, olajos magvak, zöldség-gyümölcs rendszeres fogyasztása),
  • a sófogyasztás csökkentése,
  • az alkoholfogyasztás mérséklése,
  • rendszeres testmozgás, sport, szükség esetén fogyás,
  • dohányzás elhagyása.

Ha valakinek gyógyszeres kezelésre lenne szüksége, arról kezelőorvosa dönt, a rendelői és otthoni vérnyomásértékek alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában