Az állatorvos válaszol

2022.10.26. 12:02

A macskák is szeretik a csontot, egészséges is számukra

A macskák a természetben az elejtett kisemlősök, madarak csontjait általában elfogyasztják. Ebből kiindulva lehet a macskáknak csontot adni, akkor is, ha csak lakásban tartjuk őket – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc.

B. M.

A csontos csirkeszárny például a cicák egyik kedvence (Fotó: Shutterstock)

A szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa hozzátette: mivel a macska nem habzsolva eszik, mint sok kutya, hanem nyugodtan szétrágja a csontot, nem áll fenn náluk a székrekedés veszélye. Célszerű azért a csontot például hús- és rosttartalmú étellel együtt, vagy az után adni, hogy az esetleges szilánkos csontdarabok ne sértsék fel a belek nyálkahártyáját. A csontok rágcsálása a fogak egészsége szempontjából is hasznos, túl azon, hogy az ásványi anyagokat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák.

A macskák ízlése fiatal korban alakul ki, ha ekkor csontokat is kapnak, akkor egész életükben szívesen fogják ezt fogyasztani. Általában azok a házimacskák hagyják ott a csontot, amelyek mindenféle jó táplálékkal vannak elkényeztetve, ők inkább lerágják a húst és a porcot a csontról és a kiváló minőségű száraz táppal elégítik ki rágási igényüket. 

Dr. Jakab Ferenc állatorvos (Beküldött kép)

A halszálka viszont szerencsétlen esetben a macska torkán akadhat, ezért a biztonság kedvéért csak kicsontozott halat javasolt etetni velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában