Karácsonyi fogás

2022.12.16. 11:35

A halászlé nem hiányozhat az ünnepi asztalról

Még mindig a halászlé a legnépszerűbb étel karácsonykor a magyar családoknál. E mellé különféle sültek, sütemények, saláták is kerülnek az asztalra. A karácsonyi halat már november végén kifogták a halastavakból, a pikkelyesek most arra „várnak”, hogy az ünnepi asztalra kerüljenek főfogásként.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Fotó: Karnok Csaba

A karácsonyi asztal elképzelhetetlen a magyar családok többségénél halászlé, rántott hal vagy halpaprikás nélkül. De hogyan alakult ki ez a néphagyomány, miért lett a böjt étele a hal, miért hozott szerencsét a halpénz, hogyan lett a kereszténység jelképe, az első apostolok miért éppen a halászok közül kerültek ki?

A tudományos magyarázat szerint a hal a kereszt mellett az egyik legfontosabb szimbóluma a keresztény egyházaknak, ami a feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi. De a néphitben is nagy szerepe van, hisz a halpikkely a sok pénzt, ráadásul a hal gyors mozgása miatt az előrehaladást is jelképezte.

A hazai halfogyasztás legnagyobb része húsvét és karácsony környékére koncentrálódik. Ekkor adják el a szaküzletek a készletüknek több mint a felét. A fogyasztók szerint a hallal az a baj, hogy nem lehet dekázni, vagyis többnyire egészben kell megvásárolni, nem lehet levágni belőle. Aki viszont szeletelve vásárolja, annak sokkal többet kell fizetni érte.

A magyar haltermelés legnagyobb konkurenciája Közép-Európában a cseh piac. Ők árban jobbak. Amíg hazánkban öt kiló takarmány szükséges egy kilónyi hal felneveléséhez, addig a cseheknél kevesebb is elég. A magyarok is ismerik az északi szomszédaink speciális etetési technológiáját, de itthon hiányoznak a beruházáshoz szükséges anyagiak, nyilatkozta nemrégen az egyik megyei halastó tulajdonosa.

Hazánkban évente személyenként 4 kiló halat fogyasztunk, míg az uniós átlag 22 kiló. Hiába mondják el százszor, hogy a halban sok az A-, D- és E-vitamin.

Annak érdekében, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, ügyeljünk az olaj vagy zsiradék mennyiségére és hőmérsékletére. Ne süssük a halat sokáig, magas hőfokon, hiszen ilyenkor a felhevült zsiradék összetevői kedvezőtlenül hatnak az ételre, arról nem is beszélve, hogy a hal sok olajat vehet fel, így kalóriatartalma is megnőhet.

Hiába a sok munka a tavakkal, év közben nem sokan vásárolnak halat – panaszolta Czikk László, az ország egyik legnagyobb halgazdaságának tulajdonosa és halfelvásárlója. Pedig a halfogyasztás szempontjából még Tolna megye egész jól áll az országos átlaghoz képest.

Idén drágábban vásárolhatunk halat a karácsonyi asztalunkra, a drága takarmány miatt nőtt az ára. A legtöbb üzletben 2100-2500 forintért kínálják az élő pontyot, tisztítás nélkül.

Czikk László elmondta, bár az országban emelkedett idén a hal fogyasztói ára, az ő szaküzleteikben 1800 forintért kínálják kilóját pucolva, tehetik ezt azért, mert a termelő és a vevő között a kereskedőket kiiktatták.

A halhús megkedveltetését érdemes gyermekkorban elkezdeni, hogy felnőttként hetente legalább egy alkalommal szerepeljen az étrendben. Készíthetünk többek között halpaprikást, töltött halat, vagy saláták, mártások mellé is tálalhatjuk. A fehér húsú halakat (ilyen például a süllő, a harcsa, a pisztráng) mérsékeltebben lehet fűszerezni, míg a barna húsú halakhoz (ilyen a ponty, a busa, a kárász) erősebb fűszerek illenek. A karácsonyi hal elkészítésénél használjuk bátran a kreativitásunkat, nem kötelező a szokásos fogásoknál maradnunk, hisz van számtalan lehetőség a rántott pontyon túl is.

Egy kupica pálinka jól esik ebéd után

Karácsonykor azonban egyre több ünnepi asztalra kerül pulyka és különféle sült húsok, töltött káposzta és sok-sok sütemény, bejgli kíséretével. Jellemző ilyenkor, hogy többet eszünk a vártnál, és ez akár kellemetlen panaszokat is okozhat. Ilyenkor jól jön egy kupica pálinka. A szakemberek szerint, gyomor- bélrendszeri panaszok, görcsök esetén simaizom ellazító hatása révén csökkenti azokat, de hozzáteszik rögtön: csak mértékkel szabad fogyasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában