Borászat

2022.12.08. 14:11

Kihirdették az Év Bortermelője cím idei nyertesét

Az év végéhez közeledve a borász szakma és a magyar bor iránt érdeklődő közönség egyaránt nagy izgalommal várja, hogy kiderüljön, ki nyeri el Magyarország legrangosabb borászati elismerését, az „Év Bortermelője” címet.

Mauthner Ilona

Vesztergombi Csaba borász, a szervezőbizottság elnöke (Beküldött fotó)

December 8-án a szekszárdi borkedvelők nagyon szurkoltak egy kiváló borásznak, Vesztergombi Csabának, aki a Magyar Borakadémia öt legtöbb szavazatot kapott jelöltje között volt. Idén azonban végül a Balatonfüred-Csopaki borvidékről, Figula Mihályt választották meg csütörtökön az Év Bortermelőjének.

Vesztergombi Csabával közvetlenül az ünnepség után beszéltünk telefonon. A szekszárdi borász elmondta, Budán, a Félix étteremben volt a szűk körű ünnepség, melyen az akadémia tagjai, a jelöltek, szakújságírók és kevés borkedvelő vett részt.

Öt percet kapott mind az öt jelölt, Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék),  Günzer Tamás (Villányi borvidék), Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék) és Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék) – hogy bemutassa az általa kiválasztott borát és pincészetét.

A képen a jelöltek (b-j): Figula Mihály, Liptai Zsolt, Günzer Tamás, Lamport József, Vesztergombi Csaba

Vesztergombi Csaba egy 2017-es évjáratú Alpha elnevezésű bort választott erre az alkalomra. Ez egy cuvée bor, mely cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és shiraz szőlőkből készült. Két évig hordóban, majd újabb két évig palackban érlelődött, mire piacra került.

Az ünnepség végén hirdettek eredményt – a zsűri már korábban leadta a szavazatát – a nyertes idén Figula Mihály lett.

A szekszárdi borász elmondta, az eseményre a felesége kísérte el. Mint mondta,  idén először kapott jelölést, ami már önmagában is nagy megtiszteltetés a szakmától.

A jelöltek közül egyébként Figula Mihály mellett Vesztergombi Csaba volt az, akinek már az édesapja is elnyerte a címet, 1993-ban Vesztergombi Ferenc lett az Év Bortermelője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában