Kikelet

2023.03.17. 14:19

Gerzson, a gólya visszatért Szekszárdra!

Noha a hajnalok igen hűvösek, pénteken például csak mínusz négy fokot mértek Decsen, a tavasz feltartózhatatlanul közeleg. Mi sem mutatja ezt jobban annál, minthogy megérkezett az első gólya Szekszárdra.

TEOL

Verőfényes tavaszi napsütésben fürdőző gólyáról küldött fotót portálunk egyik olvasója hétfőn a TEOL.hu szerkesztőségének.

Fehér gólya lépdelt peckesen a szekszárdi sportcsarnok előtti füves területen. Fotó: beküldött kép.

A szekszárdi sportcsarnok előtt készült fotón látható gólya egyébként jó eséllyel az a példány, mely gyakran vendégeskedik egy a közelben található halboltnál. Mint azt megírtuk, a Gerzson névre keresztelt gólya már évtizedes törzsvendég az üzletnél, ahol rendszeresen élelemmel, mégpedig halbelsőséggel látják el.

A Wikipédia információi szerint a magyarországi fehér gólyák zöme Szudánban és Egyiptomban telel, tavasszal a hímek érkeznek meg hazánkba előbb, és ők választanak fészkelőhelyet. Míg az őszi utat 26 nap alatt teszik meg, addig tavasszal átlagosan 49 napig tart a visszatérés. A római szerzők szerint a gólyák tavaszi eljövetele figyelmezteti a földműveseket arra, hogy kapálják meg a szőlőt. A szláv vallásban tavasszal és nyáron gólyák hozzák a még meg nem született lelkeket a földre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában