Húsvét

2023.04.09. 11:50

Évezredes hagyományok – miért is hoz piros tojást a nyuszi?

A Fanny magazin összegyűjtötte nekünk az ismert húsvéti hagyományok eredetét. Akad köztünk néhány egészen meglepő is…

TEOL

A kép illusztráció (Fotó: MW)

A húsvéti locsolkodás hagyománya a pogány tavaszünnep, az ókori Róma Lupercalia fesztiváljának része volt. Ezen az ünnepen a férfiak vízzel öntözték a hölgyeket, hogy biztosítsák a termékenységet

Az első beavatottak
A keresztény hagyomány szerint a húsvéti locsolkodás eredete Jézus feltámadásának történetéhez kapcsolódik. A hírnökök vízzel locsolták az asszonyokat, akik elsőként találkoztak az üres sírral, majd hirdettek a feltámadást.

Végre eljött a tavasz ideje
A húsvéti locsolkodás a középkori Európában terjedt el először. Akkoriban a tavasz kezdetét jelentette, és az emberek a természet újjászületését ünnepelték vele. A falvakban és városokban az emberek vízzel öntözték egymást, hogy megünnepeljék a tavasz beköszöntét.

A termékenység szimbóluma
Ahogy a karácsonynak a fenyőfa, úgy a húsvétnak a tojás a szimbóluma. De miért? A kereszténység előtt a pogányok ilyenkor a tavasz újjászületését ünnepelték, amikor a növények és virágok újra életre kelnek a hideg után. A tojás ekkor a termékenységet testesítette meg, így alakult ki, hogy a hölgyek ezzel ajándékozták meg a férfiakat.

De miért éppen piros?
A piros tojást már jóval a húsvét előtt is használták. Az egyiptomi kultúrában a termékenység istennőjét köszöntötték piros tojással, valószínűleg innen ered a tojás szimbólum is. A keresztény legenda szerint, amikor Jézust megfeszítették, akkor egy nő tojásokkal a kezében állt a kereszt alatt. Krisztus lehulló vére befogta ezeket tojásokat, így lett az újjászületés és feltámadás jelképe a piros tojás.

A teljes cikkért kattintson ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában