Munka

2023.05.02. 15:04

Egyre többen kertészkednek, megéri vele foglalkozni

A zöldség és gyümölcsárak emelkedése miatt egyre többen foglalkoznak ismét a kertészkedéssel. Ha már van egy kis földterület - ahol megteremhet a paradicsom, a sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma, retek, saláta, bab és még sorolhatnánk az alapvető zöldségféléket - érdemes azt hasznosítani, gondolják sokan. Ráadásul a kerti munka nem csak hasznos, de egészséges is, hiszen átmozgatja az ember minden porcikáját.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Az agroinform.hu készített pár hete egy felmérést arról, hogy ki, hol tudott kialakítani egy olyan területet a környeztében, ahol kertészkedni lehet, és mit termel ott. Eszerint a többség (85 százalék) a lakóháza körüli udvart műveli, 23 százalék a lakásuktól távolabbi zártkertben tevékenykedik, 11 százalék pedig a termőföldjükből kerített el egy darabot kiskertnek.

A felmérésben részt vevők több mint fele heti szinten maximum tíz órát tölt a kertjében a tavasztól őszig terjedő időszakban. A válaszadók 32 százaléka pedig heti minimum 20 órát. 

A kiskertek zömében előfordul paradicsom, paprika, de a retek, a cékla, a répafélék, valamint az uborka, tök, szintén nagyon népszerű. Érdekes módon sokan - a megkérdezettek 60 százaléka - foglalkozik fűszernövényekkel is. Ami meglepő burgonya, káposztafélék, csemegekukorica termesztését csak kevesen vállalják be. 

Az öntözővíz fő forrása a leggyakrabban a területhez tartozó fúrt kút, illetve az esővíz. Vezetékes vízzel csupán az érintettek 16 százaléka öntöz rendszeresen. Nyilván azért, mert annak nagyon magas a költsége.

– Nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor látom, hogy eredményes volt a munkám, szépen sorol az elvetett cékla, hagyma, bab, saláta már fejesedik, a retket pedig szedjük nap mint nap – mondta bátaszéki olvasónk, Horváth Péterné. Idén negyven paradicsompalántát ültettem, remélem szép lesz majd a termés. Nincs finomabb a kiskerti paradicsomnál, édesebb, érettebb a boltinál. Szeretek kint dolgozni, mert látom, hogy van értelme a munkámnak. A locsolásba az unokák is besegítenek, van egy kút a kertben onnan vesszük a vizet.

 

 

Címkék#kerti munka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában