Mit ültessünk?

2023.05.05. 21:06

Ezek a virágok jól bírják a nyári hőséget is

Tavasszal döntjük el, milyen virágokat ültetünk ki a kertünkbe vagy az erkélyünkre.

Mauthner Ilona

A begónia virágzik egész nyáron, sőt még ősszel is. Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Vannak olyan fekvésű területek, melyeknél nagyon meg kell gondolni, hogy oda érdemes-e egyáltalán virágot ültetni. Ilyen például a déli fekvésű erkély, ahová egész nap odatűz a nap, vagy a hátsó kert, ahol kevés az árnyék. Összegyűjtöttünk néhány virágot, melyek jól bírják a kevésbé komfortos helyeket is.

A rézvirágok magról könnyen termeszthető virágok, és ragyogó és vidám virágaikkal elkápráztatják a kertet. Jó vízelvezetésre van szükségük, ezért ügyeljünk arra, hogy a talajt perlittel, habkővel vagy hasonlóval könnyítsük. Az elszáradt virágfejeket metsszük le, hogy több virágzást ösztönözzünk, és havonta etessük meg magas foszfortartalmú műtrágyával.

A napraforgók ikonikus virágok, amelyek kiválóan alkalmasak a tartályokban való termesztésre a teljes napon. Nagy, vidám virágaikról ismertek, és drámai fókuszpontot adhatnak bármely konténerkertnek a teraszon. Naponta legalább 6-8 óra közvetlen napfényre van szükségük ahhoz, hogy boldoguljanak. Szárazságtűrőek, és jól bírják a forró, száraz körülményeket is.

A körömvirág kiváló választás napos helyen való termesztésre. Különböző méretben kaphatóak, a törpe fajtáktól, amelyek tökéletesek a kis tartályokba, a magasabb fajtákig, amelyek merész megjelenést kölcsönöznek a terasznak. A körömvirág kártevő-riasztó tulajdonságairól is ismert, így még a funkcionális választás is lehet a napos teraszra.

A porcsin, vagy hétköznapi nevén kukacvirág könnyen gondozható és szárazságtűrő. Különféle színekben kapható, beleértve a sárgát, narancsot, rózsaszínt és fehéret. A naprózsa néven is ismert egynyári növények talajtakaró növényként is termeszthetők, és az ágyások szélére szóródva lenyűgöző látványt készítenek. Minden öntözés között hagyjuk kiszáradni a talaját.

Az én kedvencem a begónia, vagy másnéven szőlővirág. Annyi virággal próbálkoztam már az udvarunkban kialakított kis kertben az elmúlt évek során, de nekem csak a szőlővirág, vagy más néven begónia vált be, és virágzott egész nyáron, sőt még ősszel is. A petúnia nem bírta a nagy meleget a déli fekvésű helyeken, akárcsak a muskátlik.

Egy idő után ezek a virágok nem nyíltak tovább, hanem száradni kezdtek az öntözés ellenére. A szőlővirág gyakran látható a közterületek virágágyásaiban is, köszönhetően annak, hogy gondozása nem túl nehéz, valamint hosszan, az egész nyár folyamán díszít, piros, rózsaszín vagy fehér színű virágaival. A begóniával kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező, ez azonban nem kell, hogy eltántorítson bennünket a tartásától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában