Nyáriszünet

2023.05.15. 14:00

Sokan már most tervezik a vakációra való programokat

Június 16-án lesz az utolsó tanítási nap az általános iskolákban. A szülők többsége ehhez a dátumhoz igazítja a szabadságolását, a nyaralás idejét. Egy friss felmérés szerint a lakosságnak közel a fele (46 százaléka) tervez idén is nyaralást. A többségük fiatal, és belföldi úti célban gondolkodik, erre van pénze.

Mauthner Ilona

Ha együtt kirándul a család - gyalog vagy kerékpárral - akkor a közös élményeket kevés pénzből is meg lehet szerezni

Forrás: Shutterstock

Alig egy hónap és kezdődik a nyári szünet. A gyerekek alig várják a vakáció kezdetét, a szülők többsége meg szorong, és már hetek óta szervezi, hol helyezze el a csemetéjét a nyári hónapokra úgy, hogy a gyereknek is megfelelő legyen, és sok pénzbe se kerüljön. 

Jelenleg a szülőknek csak egy kisebb része engedheti meg magának, hogy bentlakásos, drága tábort válasszon a gyermekének. A kínálat évek ótabőséges, kezdve a lovastól a nyelvi- és kézműves táborokig. De az is nagy segítség, ha a nagyszülők elvállalják a gyerekeket egy időre. 

Az 5 éves Peti és a 8 éves Adri anyukája, a szekszárdi Gonda Éva szerint előrelátónak kell lennie annak, aki a gyerekekkel szervezi a nyarat. Ők már április óta tervezgetnek, egyeztetnek és gyűjtenek a vakációs hetekre. – Két hetet vállaltak el a férjem szülei, egy hetet az enyémek. Ők még dolgoznak, így több szabadságot nem tudtak egyszerre kivenni. Mindkét gyereket már most beírattuk egy lovas táborba egy hétre, bentlakással. 

Tavaly is így volt, és nagyon jól érezték magukat. Augusztus második felében pedig az egész család tíz napot a Balatonon tölt. – Egy barátunk ajánlotta fel a nyaralóját. Ha a szállásért fizetni kellene, akkor nem tudnánk elmenni, pedig mind a ketten dolgozunk, de a strandbelépők, a lángos, a fagyi sokba kerül. Úgy számoltam, hogy naponta 20 ezer forintot költhetünk el – mondta Éva.

Többen kérdezősködnek a vármegye utazási irodáiban is. Nagy az érdeklődés a görög szigetek iránt – akár autóbusszal, akár repülővel kínálják –, a spanyol nyaralóhelyek, a török és az egyiptomi utak iránt szintén. A nyugdíjas korosztály szívesen választja az idegenvezetéses körutazásokat, a családok pedig inkább a nyaraló programokat keresik. 

A statisztikai hivatal felmérése szerint a megkérdezettek átlagosan kétszázezer forint körüli összeget szánnak a nyaralásra, amit többségük 3-6 hónap alatt spórolt össze. Bulizást a férfiak 33 százaléka tervez, a nők ezen a téren visszafogottabbnak tűnnek: csak 14 százalékuk töltené ezzel a nyaralást. Zenei fesztiválokat 20 százalékuk nevezett meg nyaralási célként.

Sokan terveznek belföldi kikapcsolódást

Egy pénzintézet felmérése szerint a fiatalok 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idén is tervez a nyári szezonban nyaralást. Többségük belföldön, vízpart mellett töltene el legalább egy hetet. A külföldre utazók is elsősorban a vízparti helyeket, a tengerpartot keresik. A külföldi utazást a válaszadók 16 százaléka említette célként, a nyaralást a fiatalok 56 százaléka párban tervezi, nagyobb társasággal a férfiak 29 százaléka nyaralna, míg a nőknek csak 16 százaléka. 

Van, aki tragédiaként éli meg, hogy a fizetéséből nem jut neki utazásra, nyaralásra, de vannak olyanok is – egyre többen –, akik viszont igyekeznek otthon megteremteni maguknak azt a légkört, melyben pihenni, kikapcsolódni tudnak. 

A szekszárdi Simon Mária elmondta, férjével és 8 éves Nóra lányukkal úgy döntöttek, „csakazértis” nyaralnak. A szülők két hét szabadságot terveznek kivenni június vége felé. Amikor nem lesz túl meleg, akkor kerékpárra pattannak, és bejárják a borvidék lankáit. Visznek magukkal enni- és innivalót, megterítenek a szabadban. Ha nagyon meleg lesz, akkor lekerekeznek Szálkáig, és ott a vízparton pihennek. Közben kártyáznak és jókat beszélgetnek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában