Virágok

2023.05.01. 07:00

Szekszárdon a rózsa nagy kedvenc

Hetente akár tízezer forintokat kifizetni egy-egy nagy csokor vágott virágra befektetés. A szép környezetben elhelyezett virágcsokrok lélekre gyakorolt hatása ugyanis olyan magas, hogy egy idő után az egészségünket is egyre jobban segíti.

Brunner Mónika

A tavaszi időszakban akár több ezer forintot is áldozunk egy-egy csokor vágott virágra. Hiszen otthonunkban romantikus környezetben ébredni, virágokkal díszített teraszon kávézni olyan pozitív hangulatot adhat, amely az egész napunkat bearanyozza.

A kép illusztráció.

A virágüzletekben vásárolt, szakemberek által kezelt, nemesített virágok általában több ideig megmaradnak, mint kerti társaik. Ám megengedhetik-e maguknak a Tolna vármegyében élők, hogy hetente üzletből beszerzett friss vágott virágot tegyenek az asztalukra?

Kiss Barbara, szekszárdi virágüzlet tulajdonos lapunknak elmondta, hogy Szekszárdon a tavaszi időszakban évek óta a tulipán a nagy kedvenc.

A Hollandiából érkező vágott tulipán sokkal tartósabb, mint az itteni kerti testvére, ezért ha naponta vissza vágjuk és friss vizet kap, akár egy hétig gyönyörködhetünk benne. A virágkötészetben nagy divat manapság a nyílott tulipánokkal dolgozni, mert a szirmaikat jól lehet “hajtogatni“ ezáltal különlegessé varázsoljuk a tavaszi csokrot. 

A virágcsokrokat általában ajándékba viszik alkalmakra, szülőknek, ismerősöknek vagy ha vendégségbe mennek barátoknak, sokan otthonra csak vázába teszik, hogy szebbé tegyék környezetüket, jobbá a hangulatukat.

– Évek óta a pasztell színvilág a közkedvelt, de most már egyre többen keresik a színes, lila-sárga-rózsaszín virágcsokrokat – mondta Kiss.

A virágok árával kapcsolatban ismertette, hogy az mindig attól függ, hogy az adott növényt mennyiért lehet beszerezni, van-e valamilyen ünnep. Az idényvirágok természetesen mindig olcsóbbak. Van amikor egy szál tulipán háromszáz, de van amikor hatszáz forint. 

A vásárlók szeretik még a különleges tartós rózsákat. Az ecuadori változatok különlegesen szépek és nagyon tartósak; ha jól kezelik, akár hetekig gyönyörködhetünk bennük. A rózsák árai nem csak a beszerzési ártól függenek, hanem a rózsa fajtájától, a szára hosszától. Így egy szál akár ezer, de kétezerötszáz forintba is kerülhet. 

A tavaszi virágok nem igazán hosszú életűek, de ötszáz forintért már hozzájuthatunk egy-egy szálhoz. Néhány ezer forintból pedig már egy kisebb csokrot is össze lehet állítani. A lakások, kertek közkedvelt tavaszi növényei között szerepel például a jácint, a hunyor, a jázmin, a viola, a hortenzia. 

A szekszárdiak szeretik a cserepes növényeket is kertbe, ablakokba, ajtókba helyezve, valamint a falakat is díszítik virágokkal.

Tehát, mint említettük, a szép környezetben elhelyezett virágkompozíciók pozitív hatást gyakorolnak a hangulatunkra, a lelkünkre, és ezáltal az egészségünkre is jó hatással vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában