Körömvirág, borsmenta, kamilla

2023.05.12. 18:30

Ültessünk gyógynövényeket a kertünk sarkába

Tavasz van, ilyenkor ültethetők a gyógynövények is, akár a kiskertünk egyik sarkában, akár egy erre a célra biztosított területen.

Mauthner Ilona

Körömvirág (Fotó: MW)

Számos olyan gyógyhatású növény van, amelyik bármelyik kertben jól érzi magát, ráadásul fillérekbe kerül. Ezek egyike a körömvirág, mely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és baktériumölő hatású. A körömvirág görcsoldó, összehúzó, fertőtlenítő és méregtelenítő tulajdonságokkal is bír. Lenyelve segít gyomorbántalmak, például gyomorhurut, gyomorfekély és vastagbélgyulladás esetén. 

Rendkívül tisztító hatású lehet a máj számára is. Használhatjuk a virágokat teában, olajos forrázatban, vagy kenőcsben. A szakember azt ajánlja, napos helyre vessük vagy ültessük, miután a fagyveszély elmúlt. A sötét narancssárga virágú fajtái a leghasznosabbak gyógyhatás szempontjából.

A másik, szinte mindenki által ismert növény, a kamilla, erről azt tartják, hogy szinte mindenre jó. Kisebb emésztési problémák esetén a kamilla segít teaként fogyasztva. Aromás, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, szélhajtó (emésztést segítő) és stresszoldó teaként is használható. Külsőleg hajmosásra, valamint fájó bőrre vagy ekcémára használták. 

A kamilla valószínűleg a legismertebb idegerősítőként alkalmazott növény, amely segít a stressz és a feszültség oldásában. A kamillavirágokból készült illóolajat újszülöttek pelenkakiütésének gyógyítására használták. A kamilla nem igényel sok vizet, ezért szárazabb helyeken is termeszthető, akár öntözés nélkül is.

A borsmenta szintén jól ismert gyógynövény. Levélből készült teája torokfájásra, köhögésre is jó, megfázást csillapító hatású.

Ez a növény a napos helyet és a nedves talajt részesíti előnyben, bár elviseli a részleges árnyékot. A borsmenta napos helyen növeli az illóolaj termelését, és ezáltal növeli a gyógyászati ​​​​hatékonyságát. Hajtásait (leveles szárát) gyakran gyűjtsük be, így a tő szebb növekedésű lesz. A levelek virágzás idején is gyűjthetők.

Nem csak szép, de hasznos is a levendula, mely fájdalomcsillapító, antidepresszáns, gombaellenes, vírusellenes, antioxidáns, aromás, epehajtó (azaz serkenti az epe kiáramlását a májból) és sebgyógyító tulajdonsággal is rendelkezik.

Hatékony elalvás segítőként is szolgál, és kombinálható macskagyökérrel, vagy kamillával a teában, esetleg szárított virágokat varrhatunk a párnába a nyugodt elalvást segítő céllal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában